Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Za goram grmi, se bliska

Slovenija | 10.09.2012, 11:28

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te prinaša odlomke z regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Posavja, Dolenjske in Bele krajine, ki je bilo konec avgusta v Rosalnicah.

Rosalnice ležijo na skrajnem robu slovenskega ozemlja blizu Metlike, tam, kjer se skorajda že dotaknete naših južnih sosedov. Na njenem severnem delu se v senci visokih lip, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno deloma še ostanek protiturškega tabora, skrivajo tri gotske cerkve, postavljene druga poleg druge. To so Tri Fare – znamenita božja pot. Največja cerkev je posvečena Žalostni Materi božji, srednja trpečemu Kristusu, tretja pa Lurški Materi božji.

Rosalnice pri Treh farah so bile 29. avgusta prizorišče regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Posavja, Dolenjske in Bele Krajine. Na prireditvi je nastopilo 12 skupin; Fantje z vasi iz okolice Škocjana, Ragle iz Trebnjega, Fantje Artiški, Janez Pezdirc iz Slamne vasi pri Metliki, pevci z Bizeljskega, pevke Šmarjetke iz Šmarjeških Toplic, Fantje s Preske, godci Folklorne skupine Društva upokojencev Razbor, skupina Vaški zvon iz Prečne, pevci iz Šentruperta na Dolenjskem, Kapelski pubje in tamburaši - veterani Kulturno-umetniškega društva Boža Račiča iz Adlešičev. Vsaka se je predstavila z dvema pesmima ali vižama. Skupine je na podlagi ogledov območnih srečanj za regijsko srečanje izbrala Katarina Šetinc.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...