Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof dr. Marjan Turnšek (foto: TUSŠK)
Nadškof dr. Marjan Turnšek

Nadškof Turnšek: Vera raste in se krepi samo z verovanjem

Slovenija | 06.09.2012, 15:10

Na letošnjem pastoralnem tečaju v Cerkvi na Slovenskem duhovniki in pastoralni sodelavci spoznavajo dokument s smernicami in navodili za slovenski pastoralni načrt. Njegove glavne poudarke predstavlja pater Branko Cestnik. Dogodku pečat in vsebino tokrat dajeta tudi temeljna dogodka na ravni vesoljne Cerkve: leto vere, ki ga je razglasil papež Benedikt XVI., in nova evangelizacija, ki bo v ospredju prihajajoče škofovske sinode v Vatikanu. O veri in neveri v svojem predavanju na letošnjem pastoralnem tečaju zato razmišlja nadškof Marjan Turnšek.

V svojem predavanju najprej opozarja, da nam Bog ni dolžan ničesar, zato moramo vse sprejeti kot dar. "Gospodov dar je namenjen tistim, ki zanj zaupno prosijo, ne pa ga zahtevajo," poudarja. Kot še dodaja nadškof Turnšek, vera omogoči, da Boga sprejmemo kot povsem svobodnega v odnosu do nas. Ker nam kljub temu daje vse, celo samega sebe, nas po njegovih besedah še bolj potrjuje v naši vrednosti in dostojanstvu.

Nadškof Turnšek omenja krizo vere, ki je v srcu trenutne krize v Evropi in, kot ugotavlja, tudi v Sloveniji. Na to krizo lahko po njegovem odgovorimo samo z obnovljeno vero. Ta mora biti tako na novo premišljena kot tudi na novo zaživeta. "Ne rešujejo taktike, metode, ampak življenje iz vere," pravi nadškof Turnšek. Prepričan je, da je vrniti človeka Bogu pravzaprav edina alternativa razboženemu načinu življenja. Zato je po njegovem naloga Cerkve, da v krizi pokaže resnični Kristusov obraz, ki vabi in kliče, ter da poklicani ob tem doživi, da Bog ni konkurent njegovega veselja, ampak njegov garant. "Bogu pripada srečen in uresničen človek," je prepričan nadškof Turnšek. Tako je po njegovih besedah prvi pogoj za novo evangelizacijo resnična obnova kakovosti vere kot živega odnosa s Kristusom, iz katerega vernik živi. "Kakovost vere pa raste, kadar ima primat pred govoriti o Bogu govoriti z Bogom," dodaja.

Današnji svet po mnenju nadškofa Turnška v sebi nosi lakoto po pričevalcih. Ti ne govorijo besede resnice, izžarevajo jo njihova življenja. "Po pričevalcu je torej Kristus prisoten na živ način sredi sveta s tem, kar je v njem novega storil, kar je prenovil," je jasen nadškof Turnšek, ki obenem pojasnjuje, da nam ni treba ničesar iznajti, če želimo biti pričevalci vere. Na razpolago moramo dati le svoje telo, "da more milost v njem zasvetiti kot Kristusova luč".

Kot še opozarja, sodi k pričevanju Cerkve in posameznega kristjana tudi nasprotovanje. Nadškof Turnšek ugotavlja, da negiranje vere raste, a po njegovem raste tudi Cerkev. "V tem prepoznavamo evangeljski stil življenja Cerkve, stil blagrov, ki jih je v polnosti živel Kristus sam kot človek na zemlji," še pravi. Poudarja tudi, da mora imeti pričevalec trdno osnovo, "ki mu omogoča upanje, s katerim more gledati na jutri z očmi vere". Zato je v središču Cerkve izziv, tako nadškof Turnšek, "kako dati konkretnost temu upanju na poglobljen način".

Po njegovem bi lahko v letu vere, ki se bliža, najprej sami na nov način odkrili veselje nad vero, jo doživeli kot izkustvo prejete ljubezni ter jo nato posredovali naprej kot izkustvo milosti in veselja. "Pomagajmo ljudem doživeti, da vera raste in se krepi samo z verovanjem," še vabi nadškof Turnšek.

Predavanje nadškofa Turnška v celoti

Predavanja patra Cestnika v celoti

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.