Marko ZupanMarko Zupan
Dr. Stane Granda (foto: Izidor Šček)
Dr. Stane Granda

Granda: V predsedniški tekmi bi morali gledati v prihodnost

Slovenija | 30.09.2012, 06:00

Stane Granda. Kot je dejal v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, je ključno vprašanje, ali bomo dozdajšnjega predsednika ohranili ali ne. Po njegovem Danilo Türk vodi preveč ideološko politiko proti aktualni vladi ter ob tem dodal, da nam lahko pomaga le Bog, če ob vsem našem trudu v vrhu države ne znajo pokazati vsaj neke enotnosti.

Profesor Granda trdi, da v Sloveniji v primerjavi s Srbijo in Hrvaško nekdanji komunizem ostaja vse bolj trši. "Če gledamo, kaj počenja aktualni predsednik države, vidimo, da je on pravzaprav eden od kolovodij tega sistema. Predsednik države izrabi vsako priložnost, da spotika sedanjo vlado." Opozarja, da ima predsednik države vso pravico, da se z določenimi ukrepi vlade ne strinja, vendar mora kljub temu spoštovati volivce, ki so to vlado izvolili. "Ta vlada ima vendar široko politično večino. Kaj takšnega si ne bi smel privoščiti." Dodaja še, da ima aktualni predsednik države vso pravico, "da reče, da se mu kaj ne zdi prav, ne pa da vodi načelno ideološko politiko proti".

Prav zato so pred nami po besedah Grande izredno pomembne predsedniške volitve. "Če se bodo te volitve končale tako, da bo gospod Türk še naprej predsednik države, bomo še naprej capljali tam, kjer smo," je dejal. Obenem je omenil naslednjo prispodobo: Če v družini oče in mati ne držita skupaj, potem je ta obsojena na razdor. Po njegovem je tako tudi v politiki. "In pri nas se lahko še toliko trudimo, če v vrhu države ne znajo pokazati vsaj neke enotnosti, potem nam sam Bog pomagaj."

V nadaljevanju se je ustavil tudi pri podpori predsedniški kandidaturi Türku s strani ZZB NOB, katere predsednik je Janez Stanovnik. "Gospod Stanovnik in gospod Türk sta človeka, ki mislita, da rešujeta Slovenijo v imenu borbe z razlago preteklosti. Vsak od nas ve, kaj je bilo v preteklosti, tudi tisti, ki se delajo, da ne vedo, v resnici vedo, njim gre za neko slikanje preteklosti, ki ne ustreza dejstvu in za njih je to osrednje vprašanje, za nas pa ni osrednje vprašanje preteklost, ki je ne moremo spremeniti. Preteklost je, kakšna je bila, za nas je ključno vprašanje prihodnost in mi bi morali vso energijo posvetiti prihodnosti." Grando skrbi, da so se mnogi Slovenci pripravljeni pobiti zaradi preteklosti, namesto da bi skupaj stopili zaradi prihodnosti.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...