Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof Anton Stres (foto: Urška Hrast)
Nadškof Anton Stres

Predstavljen krovni pastoralni načrt za Cerkev na Slovenskem

Slovenija | 20.09.2012, 14:18

Septembra smo v Cerkvi na Slovenskem začeli novo pastoralno leto, ko bomo na različnih ravneh – od posameznih škofij, dekanij, župnij, skupin, redovnih skupnosti ter laiških gibanj, skupnosti in združenj – proučevali krovni dokument slovenskega pastoralnega načrta z naslovom Pridite in poglejte. Duhovniki in nekateri pastoralni sodelavci so dokument obravnavali na letošnjem pastoralnem tečaju, konec meseca pa bo o vsebini dokumenta potekala nacionalna konferenca o mladinski pastorali. Širši javnosti sta ga ljubljanski nadškof Anton Stres in moderator načrta p. Branko Cestnik predstavila na dopoldanski novinarski konferenci.

Kaj storiti, da pastoralni načrt ne bo le zaprašen dokument, je bilo ključno vprašanje skupine, ki je načrt oblikovala. Njegovo izdelavo je naročil že plenarni zbor Cerkve na Slovenskem, nato pa so dlje časa premišljevali, kako ga temeljito pripraviti. Prispeval naj bi namreč k prenovi Cerkve na Slovenskem, da bi bolj zrelo in odgovorno odgovorila na izzive sekularizirane družbe. Pri tem pa naj si pomagali z medsebojno podporo in sodelovanjem. Nadškof Stres je dejal: „Te sekularizacije na kaže pasivno prenašati, ampak je treba nanjo aktivno odgovoriti. In aktivni odgovor na to je poglabljanje osebne vernosti, v okolju, kjer tradicionalna vernost peša in ni usposobljena upirati se pritiskom sekularizacije se pravi miselnosti, da se lahko živi, kakor da Boga ni“.

Različne skupine, ki so živi del Cerkve, naj bi v naslednjih petih letih poskušale odgovoriti na izzive, ki so opisani v omenjenem dokumentu. Poti do teh ciljev so različne, glede na njihovo specifičnost. Po besedah nadškofa Stresa gre torej za dolgotrajen proces. „Ne načrtujemo od zgoraj, ampak spodaj, po župnijah. Zato k temu načrtovanju vključimo vse ljudi, vse člane Cerkve, ki se problemov zavedajo. Med našimi ljudmi je ogromno dobre volje, velikokrat sem doživel na raznih sestankih, kako bi ljudje radi delali in nekaj zares naredili.“

Dokument je po besedah koordinatorja p. Branka Cestnika nastajal skozi vse leto, oblikoval pa ga je strateški svet 25-ih članov. Ko niso več vedeli, kako naprej, so se zatekli v molitev in tako našli odgovore. „Del pastoralnega načrtovanja je čustveno karizmatična komponenta, kjer moraš kot načrtovalec opraviti neki notranji proces. Čustveni proces pomeni, da se navdušiš, da dobiš pogum za obračun s samim sabo, karizmatični moment pa je tipičen za pastoralno načrtovanje saj pomeni odprtost Svetemu Duhu“, je poudaril Cestnik.

Poleg omenjenega krovnega dokumenta so izdali tudi knjižico z naslovom Naše poslanstvo, ki vsebuje navodila vernikom, kako dokument brati skupaj v župniji. P. Branko Cestnik je povedal, da je med pastoralnimi delavci, kjer je predstavljal načrt, našel veliko hrepenenje po nečem novem. Hkrati pa je med njimi tudi nezaupanje, ali bomo ta načrt res izpeljali do konca, ali pa ga bomo na pol poti opustili. Tudi duhovniki, ki naj bi bili prvi nosilci in pobudniki omenjenega načrta, so željni sprememb, saj se na župnijah iz leta v leto srečujejo z upadanjem vernosti in drugimi vplivi sekularizacije.

Dokument je po besedah nadškofa Stresa izraz zaupanja. Če bomo namreč vsi skupaj verjeli, da je mogoče nekaj narediti, bomo to tudi naredili. Hkrati pa se moramo po njegovih besedah zavedati, da gre za uresničljivo perspektivo.

Razlika med poslovnim in pastoralnim načrtovanjem je po besedah nadškofa Stresa v tem, da pri slednjem ne želimo doseči nekaj, kar smo si sami zamislili. Prva naloga je torej prisluhniti Sv. Duhu, ki vodi Cerkev. Odkrili naj bi namreč kaj Gospod pričakuje od nas v tem svetu. Zato pa mora po besedah nadškofa Stresa načrtovanje spremljati molitev. Temeljni namen dokumenta je namreč v tem, da vsi postanemo bolj navdušeni, veseli kristjani in bliže Kristusovim vrednotam.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...