Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Robnikovi sestri (foto: Vesna Sever)
Robnikovi sestri

Robnikovi sestri iz Konjskega vrha nad Lučami

| 01.09.2012, 17:57

V prvi septembrski oddaji namenjeni slovenski ljudski glasbi smo gostili Robnikovi sestri iz Konjskega Vrha nad Lučami in godca Ivana Retka iz Primoža pri Ljubnem.

V kraju Primož pri Ljubnem v Zgornji Savinjski dolini, v razloženem naselju samotnih kmetij, na okoli 730 metrih nadmorske višine, leži domačija Frgelj. Tam živi Jožica Pustoslemšek s sinom in svojim prijateljem, godcem, Ivanom Retkom. Na drugem hribu, v Konjskem Vrhu nad Lučami, pa je doma njena sestra Marija Kramer.

Večkrat skupaj zapojeta v ubranem dvoglasju, ne samo doma, vabijo ju tudi na različne prireditve. Z njima sem se pogovarjala o življenju na kmetiji, spominih na mladost, romanjih, petju ob različnih priložnostih ... Ob mojem obisku sta Robnikovi sestri zapeli trinajst vsebinsko raznolikih pesmi, godec Ivan Retko pa je zaigral pet ljudskih viž. Nekaj posnetega gradiva smo strnili v oddajo Pevci zapojte, godci zagod'te.

Ivan Retko
Ivan Retko © Vesna Sever

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...