Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pevci iz Koritnega in avtorica oddaje Vesna Sever (foto: VS)
Pevci iz Koritnega in avtorica oddaje Vesna Sever

O Pohorskem kmetu vam hočmo zapet

Slovenija | 27.08.2012, 13:45

Zadnja avgustovska oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla utrinke s srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je minulo nedeljo potekalo v Koritnem nad Oplotnico.

V severovzhodnem delu Slovenije leži občina Oplotnica, ki se razprostira v slikoviti pokrajini pod jugovzhodnimi obronki Pohorja. Celostno podobo občini daje 21 vasi in v eni od teh, v Koritnem, v poznogotski cerkvi svetega Miklavža iz 14. stoletja z gotskimi freskami in bogato notranjo opremo, je 19. avgusta potekalo štirinajsto srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Prireditev je pripravilo Kulturno umetniško društvo Oplotnica, v sodelovanju z domačimi pevci iz Koritnega. V sončnem nedeljskem popoldnevu se je v Koritnem zbralo 23 skupin pevcev in godcev.

V oddaji pa so nastopili pevci iz Koritnega, pevke z Dobrave pri Slovenskih Konjicah, pevci iz Zreč, pevci iz Vitanja, pevke Kulturno umetniškega društva Janka Živka Poljčane, pevci Društva kmečkih žena iz Oplotnice, Vokalna skupina Košuta s Pokoš, Venčeseljske pevke z Zgornje Ložnice, pevci Kulturno umetniškega društva Kebelj, pevci iz Tepanj in pevci s Kunigunde.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...