Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Marija je po polju vandrala

Slovenija | 12.08.2012, 12:54

Prihajajoči praznik veliki šmaren, spomin Marijine smrti in njenega vnebovzetja, smo na valovih Radia Ognjišče obeležili že v tokratni oddaji namenjeni slovenski ljudski glasbi iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Na največji Marijin praznik, v cerkvenem koledarju imenovan Marijino vnebovzetje, na Slovenskem poznan tudi kot velika maša, velika gospojnica, šmarna maša, šmarna miša, rožnica, velika Marija, velika mati božja so v navadi romanja k Marijinim cerkvam, ki so na gosto posejane po naši deželi. Številni kraji so dobili ime po Mariji, legende so se spletale okrog nje in ljudska pesem, v kateri odseva vse, kar je naše ljudstvo v stoletjih doživljalo, mislilo in čutilo, ni moglo mimo Marije.

V oddaji smo z raziskavo ljudskih pesmi o Mariji dr. Zmage Kumer in napevi o Mariji iz različnih krajev razgrnili kakšno mesto zavzema Marija v pesemskem izročilu, kako je bila povezana z življenjem slovenskega ljudstva in na kakšen način je ljudska ustvarjalna domišljija upodobila Jezusovo mater.

Napeve o Mariji so zapeli Fantje od Male Nedelje, pevke iz Porabja, sestre Kopinske iz Cirkulan, Fantje s Preske, Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju, pevke Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, pevci iz Luč, pevke Ragle iz Trebnjega, pevci Folklornega društva Rožmarin iz Dolene pri Ptujski Gori, pevci s Prevorja na Kozjanskem, pevci Prešmentani faloti iz Stoperc in Kapelski pubje iz Kapel pri Brežicah.

Vabljeni k poslušanju.

 

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...