Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tadej Murkovič (foto: Vesna Sever - Tadej Murkovič)
Tadej Murkovič

Kaj so to za eni godci

Slovenija | 07.07.2012, 18:00

Prvo julijsko oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo posvetili inštrumentalni ljudski glasbi in v njej odstrli nekaj zanimivosti o slovenskih ljudskih glasbilih.

Na harmoniko sta igrala Franc Koren z Zgornje Velke ter mladi godec in vnet zbiralec ljudskega blaga Tadej Murkovič iz Bodislavcev. Trstenke, žveglo, ustno harmoniko, violino in lončeni bas smo slišali v vižah v izvedbi skupine Kurja Koža, ki poustvarja štajersko glasbeno izročilo. Na violinske citre je igrala Veronika Zajec z Vidma na Dolenjskem.

V oddaji smo slišali še rezijansko godčevsko zasedbo; citiro in bunkulo, godčevski trio Volk folk iz Ilirske Bistrice, godce Vesele prijatelje, Kulturnega društva Ustvarjalec iz Majšperka, godce KUD Loka-Rošnja, Alpski godčevski sestav Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju, tamburaše iz Sodevcev in Malo beltinsko bando.

Veronika Zajec
Veronika Zajec © Vesna Sever

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.