Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Milan Zver s soprogo na Medvedjeku (foto: www.sds.si)
Milan Zver s soprogo na Medvedjeku

Milan Zver se je na Medvedjeku poklonil žrtvam vojne za Slovenijo

Slovenija | 01.07.2012, 20:07

Torek, 2. julija 1991, je pomenil prelomnico v vojni za Slovenijo. Enote teritorialne obrambe so takrat napadle oklepno kolono JA v Krakovskem gozdu, stražnico JA v Šentilju in oklepnike JA v Gornji Radgoni.

Ob 5. uri zjutraj so enote Teritorialne obrambe napadle oklepno kolono v Krakovskem gozdu in ji zadale močan udarec. Oklepnomehanizirani bataljon Jugoslovanske armade (JA) iz Jastrebarskega je skušal prodreti v Slovenijo in rešiti obkoljeno kolono v Krakovskem gozdu, vendar je bil zaradi velikih izgub ustavljen in zavrnjen pri Prilipah. V brezizhodni situaciji so vojaki JA oklepnike v Krakovskem gozdu zapustili in bili naslednji dan zajeti.

Ob 13:30 se je z ognjem iz tankovskih topov Teritorialne obrambe začel napad na stražnico JA v Šentilju. Na položaje vzhodno od mejnega prehoda je bilo izstreljenih 65 granat in na stražnico 25 granat. Vojaki JA so jo zapustili. Ob 16:15 so na mejnem prehodu Gornja Radgona enote Teritorialne obrambe napadle oklepnike JA, streljanje iz tankov pa je uničilo del mesta. Oklepnikom sta pomagali dve letali.

Zavzeto je bilo skladišče JA v Ložnici, ekonomija Rajhenav in nekdanja skladišča Teritorialne obrambe na Prulah v Ljubljani. Letala JA so napadla oddajnike na Nanosu, Kumu in v Domžalah, barikadi pri Čatežu in v Krakovskem gozdu. Po ostrem spopadu, v katerem je padel poveljnik, se je vdala stražnica Kuzma. V Mariboru so iz vojašnice Franca Rozmana-Staneta s havbicami streljali proti Pohorju. Pripadniki oboroženih sil TO pred Dravogradom so, po napadu letal JA, od 15:30 do 21:30, doživeli nov spopad z oklepno kolono.

Iz vojašnice na Vrhniki so tanki odpeljali proti Ljubljani in proti Logatcu, vendar so jih na Cesarskem vrhu in v Sinji Gorici ustavili. Napadena je bila oklepna kolona v vasi Orehek, zavzeta sta bila mejna prehoda Fernetiči in Gorjansko.

Milan Zver je v poklon prelomnim dogodkom v vojni za Slovenijo s soprogo Andrejo Valič Zver obiskal spominski park na Medvedjeku, kjer je prižgal svečo in se poklonil padlemu teritorialcu Francu Uršiču in vsem, ki so darovali življenje za samostojno Slovenijo.

SDM v Milanu Zveru vidi državotvornega predsednika

Milan Zver je minuli konec tedna nadaljeval s predstavitvami svojega predsedniškega programa. Med drugimi se z njim strinja tudi svet podmladka stranke SDS. Ta je na sobotni seji sveta v Trbovljah izrazil podporo predsedniškemu kandidatu Milanu Zveru.

V Slovenski demokratski mladini so prepričani, da je Zver idealen kandidat za predsednika Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bil zadnja leta evropski poslanec, zato v zadnjem mandatu ni vpet v različna politična prerekanja in razprtije, ki so se dogajali v slovenski politični areni.

V sklopu evropskega leta medgeneracijske solidarnosti so v podmladku SDS v minulem mesecu začeli z vseslovenskim projektom "Slovenska demokratska mladina povezuje leta - Zamenjajmo čas za nasmeh". Lokalni odbori po Sloveniji obiskujejo domove za ostarele, v juliju pa bodo začeli tudi z akcijo zbiranja šolskih potrebščin in učbenikov, ki jih bodo podarili družinam s šoloobveznimi otroci.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.