Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vlada RS (foto: Alen Salihović)
Vlada RS

Glasovanje o zaupnici vladi vse bolj verjetno

Slovenija | 19.07.2012, 17:17

Pred petkovim odločanjem poslank in poslancev o vnosu fiskalnega pravila v ustavo so vse močnejša ugibanja o tem, ali bo premier Janez Janša na to odločitev vezal zaupnico. O tem naj bi sicer danes govoril tudi izvršilni odbor SDS. V zakulisju pa očitno že potekajo tudi pogovori o novi koaliciji, pri čemer predsednik DeSUS že postavlja zahteve svoje stranke.

Erjavec o sestavljanju nove koalicije

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pred sejo vlade v izjavi za nekatere medije dejal, da bo po njegovem mnenju Janša res vezal zaupnico na glasovanje o fiskalnem pravilu, ki med poslanci zaenkrat ne uživa potrebne dvotretjinske večine. To bi po Erjavčevih besedah pomenilo, da "v soboto ne bomo imeli več vlade s polnimi pooblastili, ampak bo to vlada, ki opravlja tekoče posle", kar pa Erjavec označuje za "uvod v politično krizo". Rešitev zanjo vidi v oblikovanju nove koalicije. Pri tem ima DeSUS določene zahteve, to je, da se odpravi znižanja pokojnin 26.000 upokojencem, ki jih je uzakonil zakon za uravnoteženje javnih financ. Tudi glede regresa, ki ga upokojenci, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov, niso dobili, bi bilo treba pogledati, ali je ta meja prava, je dejal Erjavec. Tretja zahteva pa je, da KAD ostane neodvisen in skrbi za stabilnost pokojninske blagajne. "Pod temi pogoji je DeSUS pripravljen razmisliti o kakšni drugi koaliciji," je sklenil Erjavec. O tem, kakšna naj bi bila ta koalicija, sicer pravi, da "prav gotovo ne takšna kot v tem trenutku, ker če pride do nezaupnice in vlada pade, potem menim, da se je ta koalicija izčrpala, da nima več moči, da bi se spopadla s krizo", je med drugim povedal predsednik DeSUS. Na vprašanja o tem, ali se res že dogajajo dogovori o oblikovanju koalicije in če drži, da naj bi se v sredo dobili tudi s SD, je Erjavec dejal, da so imeli s SD le "kavarniški pogovor" in da se pogovori dogajajo "v zakulisju". Zato tega ne želi komentirati. Dodaja pa, da je treba poiskati rešitev, ki bi bila najboljša za Slovenijo. Predčasne volitve po njegovem mnenju to niso. "Mislim, da je zadosti potenciala v slovenskem političnem prostoru, da oblikujemo koalicijo, ki bi omogočala spopad s krizo," ocenjuje. Na vprašanje, kdo bi bil mandatar takšne nove koalicije, pa pravi, da je o tem preuranjeno govoriti.

V opoziciji zanikajo pogovore o novi koaliciji

V opozicijskih PS in SD zanikajo, da bi že potekali pogovori o morebitni novi koaliciji, če bi premier Janez Janša na fiskalno pravilo vezal zaupnico in ta ne bi bila izglasovana. Sicer pa je malo možnosti, da bi poslanci obeh opozicijskih strank podprli vnos fiskalnega pravila v ustavo. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pojasnil, da se bodo udeležili sestanka s predsednikom vlade glede fiskalnega pravila in poslušali, kaj jim ima povedati. V PS bodo tako počakali, dokler ne bo konkreten predlog na mizi in se bodo nato odločali. Tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber ne pričakuje, da bodo poslanci SD podprli fiskalno pravilo. Kot je dejal, s fiskalnim pravilom sicer nimajo težav, težava pa je, ker vlada ni pripravila tudi zakona za izvajanje pravila.

Žerjav o predčasnih volitvah

Če Janša zaupnice v petek ne dobi, so poleg rekonstrukcije vlade možnost tudi nove predčasne volitve. Te se za razliko od Erjavca predsedniku SLS Radovanu Žerjavu zdijo bolj verjetne. "V tem primeru potem drvimo proti predčasnim volitvam. Jaz druge rešitve ne vidim. Edino, če bo kdorkoli kaj predlagal z druge strani," je dejal Žerjav. Takšen razplet pa bi bil po njegovem mnenju katastrofa, "ker vemo, kaj se bo dogajalo jeseni". Na vprašanje, ali je realno, da bi koalicija v primeru nezaupnice za mandatarja zopet predlagala Janšo ali koga drugega, da se izogne predčasnim volitvam, Žerjav odgovarja, da bi bila to "zafrkancija". Odločitev o tem, ali bo šel po zaupnico, je po Žerjavovih besedah predvsem Janševa osebna odločitev. Razlogi, ki bi predsednika vlade vodili k temu, da gre po zaupnico, pa so nekateri projekti, ki jih je vlada načrtovala in očitno ne bodo sprejeti, nekateri tudi nerazumno, meni Žerjav. Fiskalno pravilo bi bilo po njegovih navedbah pozitivno zaradi mednarodnih finančnih trgov, zato je za gospodarstvo in državo škoda, da nima zadostne podpore. Pri morebitni napovedi odločanja o zaupnici gre po Žerjavovem mnenju "predvsem za odgovornost vsakega posameznika, vsake politične stranke in navsezadnje vsakega poslanca, ki bo v danem trenutku pritisnil na tipko da ali ne". Žerjav tako od tistih, ki bodo glasovali, pričakuje, da bodo dobro razmislili predvsem glede fiskalnega pravila. Glede državnega premoženjskega holdinga pa pravi, da je to predlog za reševanje bank, kar pa je tudi pomemben signal za mednarodne finančne trge.

Novak: NSi v kakšno drugo koalicijo zagotovo ne bo šla

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak poudarja, da je glavna odločitev glede napovedi odločanja o zaupnici pri predsedniku vlade. Na vprašanje, ali jim je Janša že povedal, ali bo to storil, odgovarja, da je povedal, da o tem razmišlja, saj so stvari resne in vlada ne more prevzemati odgovornosti, če ni širšega razumevanja in podpore za reševanje problemov. V NSi so, kot pravi, pripravljeni na vse. Na vprašanje, ali je bolj verjetna nova koalicija ali predčasne volitve, odgovarja, da je mogoče vse, vendar NSi v kakšno drugo koalicijo zagotovo ne bo šla. Novakova se sprašuje, "ali vsi tisti, ki so nekoč že vodili vlado, lahko izpeljejo Slovenijo iz tega položaja". Po njenih besedah namreč ti tudi sedaj ravnajo destruktivno in nerazumevajoče, tako da ne vidi "takšnih voditeljev, ki bi imeli tako moč, da bi lahko Slovenijo dejansko popeljali na drugo pot".

Virant želi glasovanje o fiskalnem pravilu prestaviti na jesen

Medtem pa naj bi predsednik Državnega zbora in Državljanske liste Gregor Virant po neuradnih podatkih poslancem Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS predlagal, naj na petkovi seji s proceduralnim predlogom odločanje o fiskalnem pravilu preložijo. V PS in SD, kot pravijo, s tem predlogom niso seznanjeni, Virant pa dogajanja ni želel komentirati.

O razmerah tudi IO SDS

Pred odločanjem DZ o zlatem pravilu je Janša sicer za nocoj sklical še sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti. O odločitvi glede napovedi zaupnice pa naj bi pozneje razpravljal tudi izvršilni odbor SDS.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...