Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovesno ob papeževem obisku v Frascatiju

Svet | 15.07.2012, 14:10

Papež Benedikt XVI. je v nedeljo daroval slovesno sveto mašo v Frascatiju blizu Castel Gandolfa. Pred tamkajšnjo cerkvijo sv. Petra se je zbralo približno 8 tisoč ljudi. Prisotni so bili tudi predstavniki civilnih oblasti. Takoj po sveti maši se je sveti oče vrnil v Castel Gandolfo, kjer je opoldne molil Angelovo češčenje.

V homiliji je papež vernikom spregovoril o današnji Božji besedi. Evangelij nas spominja, da izraz "apostoli" pomeni prav "poslanci, odposlanci". Zelo pomenljivo je, da jih je Jezus že vse od začetka želel vključiti v svoje delovanje. To je bila kot neke vrste "pripravniška doba" pred veliko odgovornostjo, ki jih je čakala po vstajenju in prejemu Svetega Duha. Dejstvo, da jih je Jezus poklical k neposrednemu sodelovanju pri svojem poslanstvu, kaže na njegovo ljubezen. Ni preziral njihove pomoči, čeprav je poznal njihove omejitve in slabosti. Ko jih je poslal po dva in dva, jim je dal kratka navodila. Le-ta se nanašajo na duha nenavezanosti: apostoli ne smejo biti navezani na denar ali udobje. Opozoril jih je tudi, da ne bodo vedno sprejeti, ampak včasih celo preganjani. Kljub temu pa naj govorijo v njegovem imenu in oznanjajo Božje kraljestvo, ne da bi skrbeli, ali bodo pri tem uspešni. Za uspeh bo poskrbel Bog.

O tem, da Božji odposlanci niso vedno lepo sprejeti, nam govori tudi prerok Amos v prvem berilu. A prerok vztraja pri svojem poslanstvu, ker si ga ni izbral sam, ampak mu ga je podelil Gospod. Zato še naprej oznanja, kar mu je naročil Bog in ne, kar želijo slišati ljudje. Evangeljski odlomek pa med navodili apostolom poleg oznanjevanja spreobrnjenja izpostavlja tudi skrb za bolnike, za njihovo telesno in duhovno ozdravljenje: "Apostolsko poslanstvo mora vedno vključevati vidika oznanjevanja Božje besede in izražanja njegove dobrote z dejanji ljubezni, služenja in požrtvovalnosti."

Božja beseda, je nadaljeval papež, je v temelju življenja in delovanja Cerkve. Tudi Cerkve v Frascatiju. Kot je pokazal Jezus, ko je svoje učence učil in pripravljal preko "pripravniške dobe", da so bili nato sposobni prevzeti apostolsko odgovornost v Cerkvi, je zelo pomembna vzgoja. V krščanski skupnosti se vzgoja začne pri starših, nato pri župnikih in vseh duhovnikih ter vernih laikih. Gospod kliče vse. Pomembno pa je prejete darove sprejeti v polnosti ter Bogu z veseljem celostno odgovoriti: Bog kliče: potrebno je poslušati, sprejeti, odgovoriti. „Gospod kliče vse in daje različne darove za različne naloge v Cerkvi. Kliče v duhovništvo in v posvečeno življenje, kliče v zakon in v zavzetost v Cerkvi ter družbi kot laiki." V škofiji Frascati si namreč želijo, da bi se več posameznikov odločilo za posvečeno življenje.

Papež spodbudil k intenzivnemu življenju leta vere

Sveti oče je zbrane spodbudil, da bi intenzivno živeli leto vere, da bi se poglobili v dokumente drugega vatikanskega koncila, ki vsebujejo veliko bogastvo za nove generacije kristjanov. "Berite jih in berite tudi Katekizem katoliške Cerkve ter tako ponovno odkrijte lepoto življenja kot kristjani, življenja Cerkve, življenja velikega 'mi', ki ga je Jezus oblikoval okoli sebe (...). Bodite edini med seboj in istočasno odprti, misijonarji. Ostanite trdni v veri in ukoreninjeni v Kristusu s pomočjo Božje besede ter evharistije; bodite ljudje, ki molijo, da bi ostali vedno povezani s Kristusom, kot mladike na trti, hkrati pa pojdite in ponesite njegovo sporočilo vsem."

O pričakovanjih vernikov iz Frascatija

Prva razsežnost obiska svetega očeta v Frascatiju je po besedah tamkajšnjega škofa Martinellija ponovno odkrivanje narave poslanstva, ki ga je Jezus Kristus zaupal Petru in njegovim naslednikom: "Biti skala, na kateri je zgrajena Cerkev, biti znamenje edinosti in cerkvenega občestva." Druga razsežnost, ki jo v škofiji Frascati odkrivajo pred papeževim obiskom, je namenjena spodbujanju oseb, da vedno bolj neposredno spoznavajo tisto, kar uči papež. "Tako duhovniki kot verniki so bili posebej povabljeni, da se iz tedna v teden zaustavijo pri papeževih katehezah ob sredah in nedeljskih nagovorih." Po škofovih besedah namreč papež teološko težke teme zna pojasniti na preprostejši, razumljivejši in sprejemljivejši način. Tretja razsežnost, ki so se ji v času priprav posvetili, pa je namenjena molitvi za svetega očeta in njegovo poslanstvo.

Od papeževega obiska pričakujejo, da bo okrepil vero v vsakem verniku in da bi škofija Frascati končno imela kakšen poklic v duhovništvu in posvečenem življenju. Sveti oče se bo že pred opoldansko molitvijo Angelovo čaščenje vrnil nazaj v poletno rezidenco v Castel Gandolfo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...