Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Svetišče na La Salletu (foto: Rok Mihevc)
Svetišče na La Salletu

9. dan - Počitnikarji poromali k Naši Gospe na La Salette

Slovenija | 24.06.2012, 14:00

Počitnikarji so se na poti iz Španije v Slovenijo ustavili v francoskem Marijinem svetišču La Salette. Deveti dan počitnic so bili torej romarji. Prisluhnili so sporočilu Božje Matere, ki ga je pred več kot 150 leti predala dvema pastirčkoma, naj spoštujemo Gospodov dan in naj ne preklinjamo.

V kraju La Salette se je leta 1846 dvema otrokoma prikazala Devica Marija. Med drugim jima je dejala: "Molite zvečer in zjutraj, četudi le očenaš in zdravamarijo, če ne morete več. Ko lahko, pa molite več." Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je med sveto mašo v tamkajšnjem svetišču dejal, da lahko v vsakih Marijinih besedah čutimo materinsko ljubezen, „ki upošteva našo slabotnost, krhkost in nebogljenost, ki se ozira celo na našo kronično pomanjkanje časa, ko gre za svete reči, in zato tako malo naroča in hkrati dodaja, ko pa le zmoremo, pa naj bo takrat več. In mislim, da smo si lahko enotni v oceni, da opustiti grešni razvadi – opuščanje nedelje in kletvice – ni tako nemogoče in da lahko to prav vsak - z malo dobre voljo in z veliko mero vere, upanja in ljubezni – hitro doseže in uresniči."

Marija se je leta 1846 prikazala dvema pastirčkoma
Marija se je leta 1846 prikazala dvema pastirčkoma © Helena Škrlec

"Z našo srečo se nihče bolj ne igra kot mi sami," je še dejal msgr. Trstenjak in dodal, da je od nas samih odvisno, ali jo bomo imeli. "Naj bo zato naš romarski obisk pri La Saletski Gospe iskreni krik srca in duše, ki prosi za Božjo pomoč in Marijino priprošnjo, ki prosi za roki podpore, da bomo resnično uspešni v osebnih prizadevanjih za spoštovanje Gospodovega dne in za brezmadežnost slovenskega jezika, ki ne pozna nobene kletve. Trdno sem prepričan, da se bodo vse mogoče krize, ki jih tako čutimo na lastni koži, začele izgubljati svojo moč, če bomo dali Boga in njegove zapovedi na prvo mesto."

Svoj nagovor je sklenil z besedami: "Naj nas k temu spodbudijo tudi besede blaženega Slomška, ki je postal škof prav v letu Marijinega prikazanja v La Salettu: Vsak narod, vsaka država in vsak človek imajo svoj čas milosti, čas Božjega obiskanja. Blagor mu, kdor spozna čas svojega obiskanja in ga spremeni v svoj blagor... Le tri stvari morejo odvrniti Božje kazni: živa vera, živa ljubezen in čednostno življenje."

Svetišče na La Salletu se nahaja na višini 1800 metrov
Svetišče na La Salletu se nahaja na višini 1800 metrov © Rok Mihevc
Nedeljska sveta maša v objemu planin
Nedeljska sveta maša v objemu planin © Rok Mihevc
Marija tudi nam sporoča: Spoštujte Gospodov dan in ne preklinjajte!
Marija tudi nam sporoča: Spoštujte Gospodov dan in ne preklinjajte! © Rok Mihevc
Zakonca Černe iz Prvačine sta svojo pot z motorji po različnih svetiščih načrtovala tako, da sta se nam 24. maja pridružila na La Salettu
Zakonca Černe iz Prvačine sta svojo pot z motorji po različnih svetiščih načrtovala tako, da sta se nam 24. maja pridružila na La Salettu © Helena Škrlec
Množica slovenskih romarjev pred svetiščem na La Salettu
Množica slovenskih romarjev pred svetiščem na La Salettu © Helena Škrlec
Naš fotograf Rok Mihevc
Naš fotograf Rok Mihevc © Helena Škrlec

V zavetje sv. Janeza Boska

Počitnikarji so pot nadaljevali proti Torinu, ki ima več kot milijon prebivalcev. Mesto je sedež pokrajine, univerze in nadškofije, prav tako je tudi kraj svetnika Janeza Boska. Torino se razprostira na ravnini reke Pad in njenega pritoka Dora Riparia. Obdan je z griči in Alpami. Za mesto so značilne ravne ceste in urejene četrti; znano je kot zelo razgibano središče različnih industrij, predvsem avtomobilske (Fiat).

Ko smo zapuščali La Salette, se je pokvaril eden od avtobusov, a so vozniki rešili težave
Ko smo zapuščali La Salette, se je pokvaril eden od avtobusov, a so vozniki rešili težave © Rok Mihevc

 

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...