Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevci Folklornega društva Pobrežje (foto: Vesna Sever)
Pevci Folklornega društva Pobrežje

To je veselje Štajerca, 1. del

| 23.06.2012, 18:23

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali prvi del regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Štajerske, ki je bilo 10. junija v Gorišnici pri Ptuju.

Občina Gorišnica se razteza med ravninsko poljskim in haloško gričevnatim svetom. Ločuje jo reka Drava, nekdaj zaradi splavarjev in brodarjev pomembna prometna pot. Središče občine je Gorišnica, gručasto naselje na Ptujskem polju ob magistralni cesti Ptuj – Ormož. Nekdaj se je vas imenovala Sveta Marjeta niže Ptuja. Pomemben spomenik kmečkega stavbarstva v kraju je Dominkova domačija, panonska hiša iz 18. stoletja.

Gorišnica je bila 10. junija prizorišče regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viže območij Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lenart, Ormož, Ptuj in Slovenska Bistrica. Skupine je na podlagi ogledov območnih srečanj izbrala Adriana Gaberščik. Regijsko srečanje Štajerske je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ptuj, v sodelovanju z občino Gorišnica. Na njem se je predstavilo 13 skupin.

Pevci Kulturnega društva Cirkulane
Pevci Kulturnega društva Cirkulane © Vesna Sever

V oddaji smo slišali nastope prvih sedmih skupin; Kvarteta Slavček, Kulturnega društva Simona Gregorčiča iz Velike Nedelje, pevcev Folklornega društva Pobrežje, pevk iz Gorišnice, godcev Kulturnega društva Pod lipo iz Lenarta, pevcev Prešmentanih falotov iz Stoperc, Sester Kopinske iz Cirkulan in pevcev Kulturnega društva Cirkulane.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...