Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Krizmena maša v koprski stolnici 2010 (foto: Benjamin Pezdir)
Krizmena maša v koprski stolnici 2010

Dan duhovniškega posvečenja

Slovenija | 13.06.2012, 11:00

Duhovniki se danes zahvaljujejo za dar posvečenja, prosijo za milost stanovitnosti v prihodnje, obenem pa se bodo srečali s škofi. Sprva je bil za letošnji dan duhovniškega posvečenja načrtovan obisk prefekta Kongregacije za duhovnike kardinala Maura Piacenze in skupno srečanje v Vojniku. Ker je kardinal obisk odpovedal, so se škofje odločili, da dan duhovniškega posvečenja vsaka metropolija organizira posebej.

Duhovniki in škofje ljubljanske metropolije so se zbrali v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, kjer se bodo Bogu zahvalili za dar duhovniškega posvečenja ter prosili za milost stanovitnosti v prihodnje. Predavanje zanje z naslovom Novi oznanjevalci za novo evangelizacijo je pripravil br. Štefan Kožuh. Kot je poudaril, so duhovniki, ki so poklicani zastaviti svoje življenje za novo evangelizacijo, najprej poklicani, da v sebi pripravijo prostor za rodovitno delovanje Božje besede. br. Štefan je duhovnikom ljubljanske metropolije zagotovil, da evangeljskega veselega oznanila ne morejo posredovati drugače, kot preko valov ljubezni. „Potrebna je torej ljubezen do ljudi, ki jim oznanjamo, vendar mora biti pred njo ljubezen do Jezusa! Če je ta na prvem mestu, če bomo vedno znova poživljali v sebi moč maziljenja s Svetim Duhom, potem ne bomo padli v zanko, da bi si z našim poslanstvom hoteli »narediti ime«, ampak bomo dali prostor delovanju Duha, da bodo ljudje sicer videli naša dela in slavili Očeta, ki je v nebesih.“ Predvsem pa je zatrdil, da ljudje danes bolj kot kdaj koli iščejo učiteljev molitve. To pa je lahko le tisti, ki je najprej sam človek molitve, je dejal br. Štefan Kožuh. Srečanje se bo zaključilo z opoldansko sveto mašo in nagovorom nadškofa Antona Stresa.

Duhovniki in škofje mariborske metropolije pa so se zbrali v župnijski cerkvi Sv. Duha v Celju. Njih je nagovoril p. Marko Ivan Rupnik na temo Evharističnost duhovništva in evangelizacije. Skupno somaševanje navzočih škofov in duhovnikov bo ob 13. uri, dan pa bodo sklenili na Slomškovi Ponikvi z večernicami in družabnim srečanjem.

Vir: katoliska-cerkev.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...