Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski škofje (foto: TU SŠK)
Slovenski škofje

Negotova usoda novele zakona o verski svobodi

| 13.06.2012, 14:44

V državnem zboru je bilo danes vroče. Poslanke in poslanci so namreč obravnavali novelo zakona o verski svobodi, ki so jo v obravnavo podali poslanci SD in Pozitivne Slovenije. Z njo predlagajo odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov. Koalicija je predlog opozicijskih poslancev označila za ideološki boj. Poslanka SDS Eva Irgl je dejala, da jih opozicija s takšnimi predlogi sili v odpiranje ideoloških tem, čeprav so se v koaliciji zavezali, da tega v tem mandatu ne bodo počeli.

Novela zakona o verski svobodi, ki jo je vložila opozicija prinaša več novosti. Med drugim bi lahko versko skupnost registriralo deset ljudi. Izenačujejo se tudi verske in svetovnonazorske skupnosti. Največja sprememba pa je pri njihovem financiranju. To bi bilo odvisno od deleža dohodnine, ki ga posameznik nameni posamični skupnosti, in sicer do višine 5 odstotkov dohodnine. Poslanka SDS Eva Irgl je takšno ureditev zavrnila, saj bi po njenih besedah takšna rešitev lahko predstavljala varčevanje proračunskih sredstev na račun dobrodelnih organizacij.

Prvopodpisana pod novelo zakona Majda Potrata SD želijo z novelo v celoti urediti kolektivni vidik človekove pravice svobodne vesti in ureditev uskladiti z odločbami ustavnega sodišča. Vlada se z novelo zakona ne strinja. Po besedah državnega sekretarja Aleksandra Zorna, je ocena vlade, da je novela že na načelni ravni neprimerna, saj lahko vodi v protiustavno stanje. V Državljanski listi so poudarili nujnost sprememb zakona o verski svobodi, hkrati pa je njihova poslanka Polonca Komar poudarila, da država pri spodbujanju in pospeševanju različnih dejavnosti ne sme izključiti Cerkve ali drugih verskih skupnosti pri opravljanju nalog na podlagi njihovega prepričanja. Ob tem je napovedala, da bodo poslanci Državljanske liste glasovali po svoji vesti. Mihael Prevc iz SLS je povedal, da ne bodo podprli novele zakona. Dejal je, da ni pravi časi za odpiranje ideoloških razprav, čemur je po njihovem mnenju namenjen tokratni predlog zakona. Opozoril je, da pri pripravi zakona niso sodelovali tisti, ki jim je zakon namenjen, torej verske skupnosti in spomnil, da so tudi verniki davkoplačevalci in imajo pravico do duhovne oskrbe.

Marjana Kotnik Poropat iz Desusa je poudarila, da se nagibajo k podpori novele zakona. V poslanski skupini Nove Slovenije noveli zakona nasprotujejo. Poslanka Iva Dimic je opozorila, da je bila verska svoboda v preteklosti večkrat teptana in da nekateri vero še vedno potiskajo v sfero zasebnega, iz tega pa izhaja napačno razumevanje ločitve države in Cerkve. Drugopodpisana pod novelo zakona o verski svobodi je poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta. Ta je sprva zavrnila, da gre za ideološko temo, saj po njenem določbe ustavnega sodišča ne morejo biti ideološke. Poudarila je, da v Pozitivni Sloveniji novelo zakona podpirajo, ker je sedanja ureditev nepravična in diskriminatorna.

Novele zakona o verski svobodi prav tako ne bodo podprli v največji vladni stranki SDS. Kot je pojasnila njihova poslanka Eva Irgl, v Sloveniji že desetletja obstaja delno plačevanje socialnih prispevkov duhovnikom in da se ustavno sodišče do tega nikoli ni izreklo, da bi bilo to kakorkoli v nasprotju z ustavo. Danes pa se po njenih besedah ukinja tudi to. V SDS zato menijo, da je spreminjanje obstoječe zakonodaje nepotrebno. Irglova je poudarila, da se z obstoječim zakonom strinjajo tudi verske skupnosti, zato ni razloga, da se z njim ne bi strinjali tudi njihovi pripadniki. Poslanke in poslanci bodo o predlagani noveli odločali jutri v sklopu glasovanj, njena usoda pa je zaenkrat po napovedih med razpravo, negotova.

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.