Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Slovenija pred 20 leti postala članica Združenih narodov

| 22.05.2012, 15:19 Andrej Šinko

Na današnji dan pred 20 leti je Slovenija postala članica Organizacije Združenih narodov. Parlamentarni odbor za zunanjo politiko se je ob tej priložnosti sestal na slavnostni seji, na ministrstvu za zunanje zadeve pa so ob dnevu slovenske diplomacije pripravili dan odprtih vrat.

Z vključitvijo mlade države v Organizacijo Združenih narodov 22. maja 1992 se je skoraj leto dni po koncu osamosvojitvene vojne formalno končal proces osamosvajanja države in njene poti do polnopravne članice mednarodne skupnosti. Slovenija pa je zatem izpolnila tudi svoj drugi glavni cilj povezovanja, in sicer vključitev v Evropsko unijo. Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je ob tem spomnil tudi na članstvo v Natu, Ovse in OECD. Pri tem pa dodal, da Slovenija ni le članica teh organizacij, ampak tudi "dokaj aktivno deluje in zna prevzeti odgovornost".

Ob 20. obletnici članstva v OZN pa je Sloveniji čestital Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Moon. V čestitki se je zahvalil za slovenski prispevek k zagotavljanju miru, napredka in spoštovanja človekovih pravic v zadnjih dvajsetih letih. Izrazil je tudi navdušenje nad gradnjo slovenskega gospodarstva in demokracije. Pri tem pa dodal, da je prepričan, da bo Slovenija še naprej igrala pomembno vlogo v OZN in še okrepila partnerstvo s to organizacijo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so dan slovenske diplomacije, ki sovpada z obletnico članstva Slovenije v Združenih narodih, počastili z dnevom odprtih vrat in predstavitvijo učnega priročnika o omenjeni mednarodni organizaciji. Državni sekretar Božo Cerar je predstavil osnovno poslanstvo organizacije in pozval mlade, da pomagajo soustvarjati svet brez vojn, v katerem otroci ne bodo lačni. »Danes 22 odstotkov prebivalstva živi z manj kot enim evrom na dan, pri čemer se kar 250 milijonov otrok, starih od pet do štirinajst let, preživlja z delom«, je opozoril.

Že pretekli petek pa je v sklopu prireditev ob obletnici potekal simpozij, na katerem so se zbrani spomnili mednarodnih dosežkov Slovenije in podali razmisleke o njeni nadaljnji vlogi v mednarodni skupnosti.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...