Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Spravni večer v Strunjanu ob drugem zažigu križa

Slovenija | 17.05.2012, 08:38

Župnija Marijinega prikazanja Strunjan na današnji praznik Gospodovega vnebohoda po drugem zažigu križa v Strunjanu pripravlja spravni večer z geslom Pod križem: "Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!"

Srečanje se bo začelo ob 19. uri z molitvijo pred Najsvetejšim v župnijski cerkvi, ob 20. uri bo praznično mašo daroval koprski škof msgr. Metod Pirih. Temu bo pred cerkvijo sledil prikaz Zgodbe o stvarjenju, grehu, odrešenju (U. Trnkocy), ob 21.20 pa se bo začela procesija z lučkami do strunjanskega križa, ki bo potekala v tihoti (škof bo molil pri križu, udeleženci so povabljeni, da kraj dogodka zapustijo v tišini in zbranosti).

Strunjanski župljani skupaj z župnikom k spravni pobožnosti vabijo kristjane in druge ljudi dobre volje, ki ne sprejemajo dejstva, da destrukcija umetnosti ali umetnost destrukcije izkorišča strunjanski zaobljubljeni križ. Križ je znamenje odrešenja, obenem pa stoletno znamenje zaupanja rodov, ki so in še vedno prihajajo v Strunjan.

„Državo imamo zato, da deluje in v takšnih konkretnih primerih vidimo, da država ne deluje. Zamislite si, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo v Ljubljani zažgal Kidričev spomenik, tovrstni performansi se ne dogajajo. Prav iz tega primera se da dokazati, da gre v tem primeru za versko nestrpnost in tisti, ki so za to zadolženi, bi morali ti preganjati po službeni dolžnosti,“ je o zažigu križa dejal profesor dr. Stane Granda.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...