Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
bl. Anton Martin Slomšek (foto: ARO)
bl. Anton Martin Slomšek

V Betnavi odprtje razstave Slomškova soba

Slovenija | 16.05.2012, 11:10

Nadškof Marjan Turnšek bo ob 18. uri v dvorcu Betnava v štajerski prestolnici odprl razstavo Slomškova soba. Pripravil jo je Zavod Antona Martina Slomška v sodelovanju z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor. Zavod želi prikazati življenje in delo prvega slovenskega blaženega, razstava bo na ogled do septembra.

Razstava predstavlja škofa Slomška kot duhovnika, narodnega buditelja, učitelja in vzgojitelja, pesnika, pisatelja in kulturnika. Med drugim bodo razstavljeni originalni predmeti, ki so nekoč pripadali Slomšku. Med njimi so njegova škofovska kapa, prstan, kelih, oltarni križ in klečalnik. Prav tako je na ogled pet originalnih listin njegovih pridig. Med pomembnejšimi originalnimi knjigami so razstavljene Blaže in Nežica, Apostolska hrana iz leta 1849 ter Drobtinice iz leta 1846, 1849, 1862 in 1863. Vsi originali so last Nadškofijskega ordinariata in Nadškofijskega arhiva Maribor.

Letošnje leto je tudi Slomškovo leto, obhajamo namreč 150-letnico njegove smrti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...