Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Enakost spolov na vodilnih položajih v gospodarstvu pomembna za izhod iz krize

Evropska Unija | 22.04.2012, 08:00 Petra Stopar

Evropska komisija je minuli teden izdala letno poročilo o enakosti spolov. Ta je po oceni strokovnjakov iz Bruslja bistvena za rešitev trenutne gospodarske krize. Evropska komisija ob tem poudarja, da bo treba kljub napredkom na nekaterih področjih na trg dela vključiti več žensk, da bo izpolnjen splošni cilj zaposlovanja.

Stopnja zaposlenosti na trgu dela za ženske trenutno znaša dobrih 62 odstotkov, za moške pa dobrih 75. Letno poročilo Bruslja kaže, da se število žensk na vodilnih mestih v podjetjih povečuje. Za izboljšanje konkurenčnosti Evrope je po oceni strokovnjakov Evropske komisije pomembna večja uravnoteženost med ženskami in moškimi na vodilnih položajih v gospodarstvu. Študije namreč kažejo, da je zastopanost obeh spolov na vodilnih položajih koristna in da so podjetja z višjim odstotkom žensk v upravnih odborih uspešnejša od tistih, ki imajo v upravnih odborih le moške.

Opazen je tudi napredek na področju plač, saj se je tu razlika med spoloma nekoliko zmanjšala. Predvsem na račun razlikovanja na trgu dela in pri izbiri izobraževanja so ženske v povprečju za uro dela plačane dobrih 16 odstotkov manj kot moški.

„Gospodarski pomen vključevanja več žensk na trg dela in vodilne položaje v EU je ogromen. Gospodarske in zaposlovalne cilje lahko dosežemo le s polno uporabo vseh človeških virov - tako na splošnem trgu dela kot v sektorju vodstvenih delavcev. To je bistveni del naših načrtov za oživitev gospodarstva,“ je ob tem dejala evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding.

Bruselj sicer v sklopu strategije Evropa 2020 na področju enakosti spolov spodbuja k ravnovesju med poklicnim in zasebnim življenjem, zlasti z ustreznim varstvom in nego otrok, z več možnostmi gibljivega delovnega časa in z zagotavljanjem, da davčni sistemi in sistemi socialnih prejemkov ne bremenijo oseb, katerih dohodki so drugi vir prihodka v gospodinjstvu. Vse to lahko po oceni Bruslja pripomore k večjemu vključevanju žensk na trg dela in njihovi delovni aktivnosti.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...