Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V EU že več kot 24 milijonov brezposelnih

Politika | 17.04.2012, 13:42 Petra Stopar

Stopnja brezposelnosti v Evropski uniji znaša 10,2 odstotka, v Sloveniji pa 12,4 odstotka. Brez dela je več moških kot žensk.

Kot je sporočil državni statistični urad, se je februarja v primerjavi z januarjem stopnja brezposelnosti v Sloveniji znižala za 0,1 odstotne točke na 12,4 odstotka. To je predvsem posledica zvišanja števila delovno aktivnih žensk. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je število iskalcev zaposlitve 110.859, na voljo pa je 1240 prostih delovnih mest. 

Med registriranimi brezposelnimi je bilo februarja več brezposelnih moških kot žensk, in sicer dobrih 53 odstotkov. Število delovno aktivnih oseb se je najbolj znižalo v obalno-kraški statistični regiji, najbolj pa se je zvišalo v osrednjeslovenski in podravski regiji.

Sicer pa je stopnja brezposelnosti v Sloveniji kar za dobra dva odstotka višja od brezposelnosti na ravni celotne unije. Februarja je službo v EU-ju izgubilo dodatnih 1,9 milijona ljudi, s čimer se je skupno število brezposelnih v uniji povzpelo na 24,6 milijona, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Še vedno pa je trend izgube zaposlitve večji pri moških kot pri ženskah.

Politika, Sociala, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...