Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Tudi Hrvati pišejo nov družinski zakonik

Svet | 30.03.2012, 11:46 Tanja Dominko

Potem ko je v Sloveniji dolga in mučna razprava o družinskem zakoniku dobila svoj epilog s padcem zakonika na referendumu, se podobna zgodba piše tudi na Hrvaškem. Tudi tam pripravljajo nov družinski zakonik, ki je deloma, kot kaže, precej podoben slovenski različici. Kaj natanko bodo vnesli v besedilo, sicer še ni znano, a nekatere izjave ministra za zdravje Rajka Ostojića vzbujajo zaskrbljenost.

Na Hrvaškem naj bi nov družinski zakonik pripravili še letos. Pravic istospolno usmerjenih partnerjev naj ne bi vključili vanj, ampak naj bi te pravice urejali s spremembami zakona o istospolnih skupnostih. A vendar dajejo nekatere izjave slutiti, da apetiti po čimprejšnjem urejanju takšnih pravic, obstajajo. Da bi izvedeli ozadje, smo poklicali v Zagreb na državljansko iniciativo, ki so jo poimenovali Tudi jaz sem bil embrij. Krešimir Miletić pravi, da besedila družinskega zakonika sploh še niso videli, a to, kar so doslej slišali o zakonu, daje slutiti, da „se globoko kršijo pravice otroka, saj se mu s pomočjo takega zakona jemlje pravico do mame in očeta. Saj se ga vnaprej skozi nekakšen tehnološki postopek prikrajša za enega od staršev.“

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je sicer javno že izjavil, da bodo že maja lahko deležne umetne oploditve tudi ženske brez partnerjev, ne glede na to, ali so neplodne ali ne, to pa bo krilo zdravstveno zavarovanje. Miletić je ogorčen. „Država je celo pripravljena plačati nekemu moškemu, da daruje seme in da se vnaprej odreče odgovornosti in dolžnosti, ki jo ima kot biološki oče. To je absurd.

Krešimir Miletić prav tako dodaja, da je nesprejemljivo, da se v zakoniku govori le o pravicah parov ali le žensk, medtem ko se otroka, ko je še v eni od svojih faz razvoja, je zarodek, pojmuje kot nek predmet, „o katerem se odloča na način, ali imamo ali nimamo pravice do tega otroka, kot da je to zgolj neka stvar.

Hrvaška javnost je o družinskem zakoniku razdeljena, Miletić meni, da tudi ni dovolj seznanjena, saj sploh ni celovite predstavitve zakonika. Zato se v civilni iniciativi Tudi jaz sem bil embrij zavzemajo za široko javno razpravo o zakoniku, da bo slišati tudi stališča strokovnjakov. Jutarnji list je sicer poročal, da se bo vlada o tem, ali se bo sklep nanašal tudi na lezbične pare, odločila po javni razpravi in razpravi v saboru. Zdravstveni minister Ostojić pa pravi: "Osebno bi želel omogočiti vsem parom in vsem ženskam, da se jim izpolnijo sanje po otroku in da bi jim bilo to dostopno na Hrvaškem“.

Oploditev samskih žensk je bila tudi del predvolilnih obljub koalicije Kukuriku, ki je odločitev za to sprejela na najvišji ravni v pogovorih med vodjema strank SDP in HNS, Zoranom Milanovićem in Vesno Pusić. Miletića tako skrbi, da se lahko zgodi, da bo politika močnejša od stroke, saj namerava zakon sprejemati po hitrem postopku. Dodatno težavo predstavlja tudi dejstvo, da na Hrvaškem precej težje izvedejo referendum kot v Sloveniji, saj morajo zanj zgolj v dveh tednih zbrati kar 400 do 450 tisoč podpisov, kar je po mnenju mnogih misija nemogoče.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...