Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na forumu o vodi tudi delegacija Svetega sedeža

Svet | 14.03.2012, 09:40 Petra Stopar

Svetovnega foruma o vodi v francoskem Marseillu se udeležuje tudi vatikanska delegacija. Ker polovici Zemljinega prebivalstva primanjkuje zadostnih količin vode, predvsem kakovostne, Sveti sedež poziva k trajnim rešitvam, ki naj še posebej upoštevajo najranljivejše družbene skupine ter prihodnje generacije.

Voda je dragocen naravni vir, ki ga je treba varovati kot univerzalno dobrino, saj je nujna za celostni razvoj narodov in za mir. Kljub temu je pogosto predmet onesnaževanja, potratnosti in dobičkarstva, je poudarila delegacija Svetega sedeža v Marseillu.

Ob udeležbi na svetovnem forumu je Papeški svet za pravičnost in mir pripravil tudi dokument z naslovom Voda, bistveni element za življenje. V njem mednarodno skupnost poziva k izboljšanju upravljanja z vodnimi viri s strani držav, zasebnikov in civilne družbe. Sveti sedež predlaga oblikovanje mednarodnega vodstva, ki bo spodbujalo uravnoteženo izkoriščanje okolja in naravnih virov.

Po mnenju Vatikana bi bila potrebna ureditev institucij, ki bi vsem zagotavljala reden in primeren dostop do vode, določala kvalitativne in kvantitativne norme, ponujala kriterije za širjenje nacionalnih zakonodaj, ki so usklajene s priznanjem pravice do vode na mednarodni ravni, ter nadzorovala iniciative in dolžnosti držav.

Naloga takega vodstva bi bila tudi spodbujanje različnih oblik sodelovanja: znanstvenega, tehnološkega, upravnega. Prav tako pa bi moralo zagotavljati primat politike nad ekonomijo in financami. Sveti sedež se pri tem zaveda, da so razmere povsod zelo različne. Dokument predlaga še spodbujanje dolgoročnih političnih programov, ki niso pod vplivom določenih interesov, ampak so izraz solidarnosti in medgeneracijskega povezovanja.

Ob tem Papeški svet za pravičnost in mir opozarja, da se mora za reševanje problema pitne vode zavzemati tudi civilna družba, v kateri smo vsi poklicani, da živimo zmerno in pravično.

Svet, Papež in Sveti sedež, Hrana in okolje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...