Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljudmila Novak (foto: ARO)
Ljudmila Novak | (foto: ARO)

Novakova pri manjšini na Koroškem

Slovenija | 24.02.2012, 15:10

Potem ko je v sredo obiskala rojake v Trstu, se ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak danes mudi pri Slovencih na avstrijskem Koroškem. Na prvem srečanju po prevzemu mandata se seznanja s trenutnim položajem in težavami slovenske narodne skupnosti.

Ministrica Ljudmila Novak se je na obisku v spremstvu državnega sekretarja Matjaža Longarja srečala s širokim krogom predstavnikov manjšinskih skupnosti na avstrijskem Koroškem, od krovnih političnih organizacij do kulturnih, športnih, znanstvenih in mladinskih organizacij ter šole in duhovščine. Po srečanju z njimi je ministrica v pogovoru za Radio Ognjišče dejala: "Vedno bolj spoznavam, kako bogato življenje živijo naši Korošci tostran meje." V Sloveniji se največ sliši o političnih problemih, ki jih imajo, predvsem o dvojezičnih tablah. "Premalo vemo, kako bogato je njihovo kulturno življenje. Povezujejo se tudi na področju znanosti, izobraževanja, športa, gospodarstva in kmetijstva."

Ljudmila Novak se je v Celovcu srečala tudi z duhovniki in drugimi pastoralnimi sodelavci, ki so predstavili svoj prispevek za slovenstvo znotraj pastorale, med drugim z dvojezičnimi mašami. "Maše imajo izredno moč povezovanja med nemško in slovensko govorečimi, ker imamo le skupnega Boga. Prav Cerkev in duhovniki so ves čas opravljali to vlogo povezovanja med dvema narodoma."

Za tesnejše povezovanje zamejcev z matično domovino

Novakova je napovedala, da se bo v svojem mandatu z manjšinsko problematiko zelo intenzivno ukvarja. Sploh zato ker so zamejske manjšine s svojo geografsko bližino kot del slovenskega narodnega telesa zelo pomembne za Slovenstvo. Pri tem si ministrica želi, da bi prišlo do tesnejših povezav med raznimi društvi in ustanovami v zamejstvu z matično domovino. Prizadevala si bo tudi za tesnejše gospodarsko sodelovanje in sodelovanje na področju znanosti in mladih. "Vidim še veliko neizkoriščenih možnosti. Na avstrijskem Koroškem sem se tako npr. srečala s predstavniki duhovništva, kjer smo prav tako videli možnosti izboljšanja sodelovanja v prihodnosti. Predvsem da bi znotraj mladinskih skupin in skavtov prišlo do izmenjav med Slovenijo in Koroško." Na ta način bi mladi prišli v Slovenijo in bi tu med drugim izboljšali znanje slovenščine.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...