Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škofija Murska Sobota (foto: Škofija Murska Sobota)
Škofija Murska Sobota

Prispevek Murske Sobote k EPK

Slovenija | 06.02.2012, 15:03

S podelitvijo nagrad in priznanj Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture in koncertom Simboličnega orkestra je tudi Murska Sobota kot partnersko mesto uradno postala Evropska prestolnica kulture 2012.

Nagrado za vrhunske dosežke na področju kulture je prejel Feri Lainšček, plaketo za pomembne dosežke Metod Žunec, priznanja za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa sta prejela Ernest Bransberger in Dušan Cigüt. Osrednja otvoritvena slovesnost je bila v soboto v polni dvorani Gledališča Park, zbrane sta nagovorila župan Anton Štihec in programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander.

Mestna Občina Murska Sobota je za skupne in mrežne projekte v sklopu EPK v lanskem in letošnjem letu namenila dobrih 94.000 evrov, 110.000 evrov pa je namenjenih za pokrivanje stroškov delovanja zavoda Maribor 2012. Mitja Čander: "Vesel sem, da je Murska Sobota partnersko mesto pri tem projektu, saj vemo da se v teh krajih že ves čas skozi zgodovino prepletajo različne kulture in je ta prostor kulturno bogat, zato ima tudi kaj ponuditi. Veseli smo, da se tu program na eni strani naslanja na tradicijo, na drugi strani pa se navezuje na sodobne umetniške prakse."

Na otvoritvi so predtsvili dvanajst video portretov, v katerih so podrobneje predstavili 20 projektov, ki jih bo v tem letu moč videti, slišati in doživeti na različnih prizoriščih v Murski Soboti v sklopu Evropske prestolnice kulture.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...