Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Zasedanje indijske škofovske konference

Svet | 04.02.2012, 07:00 Marta Jerebič

Indijska škofovska konferenca je te dni zbrana na svojem zasedanju v Bangaloreju v zvezni državi Karnataka. Srečanja, ki poteka na vsaki dve leti, se udeležuje več kot 160 škofov vseh treh obredov, ki so prisotni v Indiji. Med drugim razpravljajo o revščini, brezposelnosti, korupciji, pomanjkanju izobraževanja, nasilju in verskem fundamentalizmu. Zasedanje, ki se bo končalo v sredo, poteka pod naslovom Vloga Cerkve za boljšo Indijo.

Srečanja, na katerem so prisotni škofje latinskega, siromalabarskega in siromalankarskega obreda, se udeležuje tudi predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Peter Turkson. Bangalorski nadškof Bernard Moras je glede teme zasedanja za agencijo Fides povedal, da želi biti Cerkev pomemben glas pri oblikovanju narodne blaginje, sožitja in pravičnost za vse. Med sedanjimi izzivi v družbi omenja porast prebivalstva, ki pa ga ni mogoče ustaviti s selektivnim splavom; nadalje omenja korupcijo, gospodarsko krizo in problem izobraževanja, ki v Indiji dosega le 30 odstotkov prebivalstva. Škofje se pogovarjajo tudi o problemu terorizma in verskega fanatizma, zlasti hindujskega in muslimanskega, ki povzroča sovraštvo, nestrpnost in nasilje do kristjanov. Bangalorski nadškof je ob tem dejal, da nameravajo ustanoviti komisije za dialog in mir po vseh krajevnih skupnostih. Izrazil je prepričanje, da načrt radikalnih hindujcev, da bi kristjane izgnali iz Indije, ne bo nikoli uspešen. Indijski škofje na zasedanju razpravljajo tudi o evangelizaciji in mladih.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...