Marko ZupanMarko Zupan

Benedikt XVI.: Edinost kristjanov se mora pokazati v zgodovini, da bi svet veroval

Cerkev po svetu | 25.01.2012, 13:09 Marta Jerebič

Na današnji praznik spreobrnjenja apostola Pavla končujemo molitveno osmino za edinost kristjanov. Benedikt XVI. jo bo sklenil z večernicami v baziliki Svetega Pavla zunaj obzidja. Pri molitvi se mu bodo pridružili tudi predstavniki drugih Cerkva in krščanskih skupnosti.

Po slovesnosti bodo v pinakoteki bazilike odprli razstavo, posvečeno obletnici začetka 2. vatikanskega koncila. Papež Janez XXIII. je namreč prav na današnji dan leta 1959 v tej baziliki oznanil, da želi sklicati nov koncil za Cerkev. Sicer pa je papež o edinosti kristjanov spregovoril že pri današnji splošni avdienci. Razlagal je Jezusovo velikoduhovniško molitev, ki je bila usmerjena v edinost vseh, ki verujejo Vanj.

Papež je razložil različne vidike Jezusove velikoduhovniške molitve. Med drugim Jezus prosi za svoje učence, ki jih je poslal v svet, in Očeta prosi za tiste, ki bodo po besedah učencev verovali Vanj, da bi bili vsi eno.

Jezus moli za Cerkev v vseh časih, moli tudi za nas,“ je dejal sveti oče in dodal, da edinost vseh kristjanov ni izdelek, ki ga ponuja svet, ampak k nam prek Sina in Svetega Duha prihaja od Očeta:

Edinost kristjanov je skrivnostna resničnost, ki obstaja v srcih vernikov. Hkrati pa se mora v vsej jasnosti pokazati v zgodovini, da bi svet veroval ... da bi bili res vsi eno.“

Papež je ob koncu še poudaril, da smo za ta dar edinosti še posebej prosili v tem tednu molitvene osmine in pojasnil, da Jezusova velikoduhovniška molitev pomeni tudi ustanovitev Cerkve.

Cerkev je nastala iz Jezusove molitve. Ta molitev pa ni samo beseda. Je dejanje, v katerem Jezus daruje samega sebe oziroma se žrtvuje za življenje sveta," je še dejal Benedikt XVI.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...