Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija (foto: nn)
Sirija

Kristjani bežijo tudi iz Sirije

Cerkev po svetu | 10.01.2012, 10:44 Marta Jerebič

Nasilje v Siriji ne poneha. Po ocenah Združenih narodov je umrlo že 5 tisoč ljudi. V takih razmerah so še posebej ogroženi kristjani, ki jih je v večinsko muslimanski državi približno 16 odstotkov.

Ustanovitelj neke meniške skupnosti v Siriji in pobudnik dialoga med tamkajšnjimi muslimani in kristjani, p. Paolo dall'Oglio, je za Radio Vatikan povedal, da je versko življenje v Siriji trenutno zelo močno. Pa ne le v Siriji, ampak pravzaprav v vseh državah, kjer v zadnjih letih beležijo vse večje nasilje nad kristjani, npr. v Iraku in Egiptu.

Poleg tega se mnogi kristjani bojijo prihodnosti, zlasti zaradi prihoda islamskih gibanj na površje. Bojijo se, da bodo urni kazalec zgodovine zavrteli nazaj in jih pahnili v podrejeni položaj in bo zanje kot kristjane nemogoče živeti v takšnih državah.“ Ta strah bo besedah p. Paola dall'Oglia povsem blokira delovanje kristjanov v teh državah, zato je njihova naloga predvsem ta, da jih opogumljajo. Kot je še povedal, iz Sirije odhajajo predvsem tisti kristjani, ki že imajo nekega člana družine v tujini in so finančno bolje preskrbljeni. sicer pa je težko dobiti vizum za zahodne države.

Spodbujamo jih, naj ostanejo: nekateri zelo pogumni, ostanejo zaradi duhovnih razlogov, drugi čutijo dolžnost, da zaščitijo svoje otroke,“ je za Radio Vatikan še povedal ustanovitelj neke meniške skupnosti v Siriji, p. Paolo dall'Oglia.

Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...