Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nigerija: Nove grožnje kristjanom

Cerkev po svetu | 03.01.2012, 11:40 Marta Jerebič

Grožnje kristjanom v Nigeriji se nadaljujejo. Islamska teroristična skupina Boko Haram, ki je prevzela odgovornost za napade na cerkve na božični dan, je kristjanom včeraj postavila ultimat: v treh dneh se morajo izseliti iz severnega dela države, ki je sicer večinsko muslimansko, muslimane na jugu pa je pozvala, naj se preselijo na sever.

Teroristi so napovedali, da bodo napadali tudi vladno vojsko povsod tam, kjer je predsednik Goodluck Jonathan po napadih za božič razglasil izredno stanje. Podpredsednik nigerijske škofovske konference, nadškof v Josu, je ob tem Nigerijce pozval, naj ne dovolijo, da bi državo zajel terorizem.

V pogovoru za Radio Vatikan je dejal, da so bile cerkve uničene, življenja izgubljena in če vlada ne bo odločno posegla vmes, temu ni videti konca. Kristjane je pozval, naj se ne maščujejo za napade, ampak zagovarjajo mir.

Pozivamo k razumu, dialogu. Muslimani in kristjani se lahko proti temu bojujejo skupaj,“ je dejal nadškof in dodal, da pravzaprav niti ne vedo, kdo stoji v ozadju skupine Boko Haram in od kje dobivajo orožje. Vedo le to, da za njo stojijo sile, ki želijo imeti koristi od nestabilnosti v državi. Podpredsednik nigerijske škofovske konference je še dejal, da ne bodo dovolili, da bi skrajneži uničili državo, čeprav je potrdil, da so se mnogi kristjani s severa v strahu pred nasiljem že zatekli v varnejše predele države.

 

Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...