Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Organizacija Pomoč Cerkvi v stiski odslej papeška ustanova

Cerkev po svetu | 15.12.2011, 09:35 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je mednarodno katoliško dobrodelno organizacijo Pomoč Cerkvi v stiski povzdignil v papeško ustanovo. Sedež novo vzpostavljene ustanove je v Vatikanu, mednarodni urad pa je v Königsteinu v Nemčiji.

Prefekt kongregacije za duhovnike kardinal Mauro Piacenza je bil imenovan za predsednika ustanove in je za izvršnega direktorja imenoval Johannesa Freiherra Heeremana von Zuydtwycka.

Benedikt XVI. je v odloku spomnil na desetletja delovanja te organizacije, ki je prisotna predvsem tam, kjer Cerkev preganjajo oziroma je v stiski. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1947, ko je duhovnik Werenfried van Straaten na pobudo papeža Pija XII. začel ozaveščati Belgijce, naj pomagajo 16 milijonom razseljenih Nemcev, 6 milijonov med njimi je bilo katoličanov, ki so zbežali iz nastajajoče Vzhodne Nemčije. Program pomoči so v naslednjih letih razširili na Latinsko Ameriko, Azijo in Afriko, v 90-ih letih prejšnjega stoletja pa tudi na področje ekumenizma.

Danes ima organizacija 17 narodnih tajništev po Evropi, Severni Ameriki, Južni Ameriki in Avstraliji. Vsako leto podpira okrog 5000 projektov za delovanje Cerkve po vsem svetu: podpora bogoslovcem, gradnja ali vzdrževanje cerkva, kapel in samostanov, vzgoja novincev, prevozi in zagotavljanje preživetja.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...