Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič

Božič 2011 v Clevelandu v ZDA

| 27.12.2011, 08:14 Matjaž Merljak

Praznovanje Gospodovega rojstva je bilo doživeto tudi med rojaki v Clevelandu. V zadnjem adventnem tednu so različna društva pripravila božičnice. Člani so si ob tem lahko izmenjali voščila.

Pred božičem so tudi pospravili in lepo okrasili obe cerkvi ter postavili jaslice.

Jaslice so vsako leto nekoliko drugačne. Kot je v pogovoru za božično oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal naš sodelavec Tone Ovsenik, letos v jaslicah ni 'slovenskega mahu', ampak so ustvarjalci upodobili sveto deželo. Za jaslice je poskrbela njegova žena z mladimi pomočniki. Župnik Božnar je bil nad jaslicami tako navdušen, da je po polnočnici zbrane povabil, da so si kar v cerkvi izmenjali voščila in si ob tem ogledali jaslice.

Tone Ovsenik je še povedal, da sta oba župnijska zbora bogoslužje lepo obogatila s petjem. Pohvalil je zborovodjo Janeza Sršena, sploh zato, ker v zadnjem času za to žrtvuje veliko časa. Odkar dela v Cincinnatiju se na vaje vozi štiri ure.

Cleveland, Sveti Vid, božič
Cleveland, Sveti Vid, božič © Tone Ovsenik

Božična koncerta bosta v petek zvečer pri Mariji Vnebovzeti in na novega leta dan pri Svetem Vidu po vsefarni maši.

Slovenska pristava pozimi sameva, a v soboto bo tam slovensko silvestrovanje.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.