Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Božič 2011 v Melbournu v Avstraliji

| 26.12.2011, 00:15 Matjaž Merljak

Med Slovenci po svetu so božič prvi obhajali rojaki v Avstraliji. Letošnje praznovanje je še posebej slovesno, saj mineva 60 let od prihoda prvih frančiškanov v deželo pod Južnim križem. Med rojaki je ob jubileju tudi predstojnik slovenskih frančiškanov p. Stane Zore. P. Ciril Božič iz Melbourna nam je povedal, kako so praznovali.

26. maja 1951 sta prva patra prišla iz Amerike v Avstralijo in na sveti večer istega leta zbrala občestvo v Sydneyju pri polnočnici. Letos so v tem duhu hvaležnosti in jubileja obhajali zgodnjo polnočnico ob 9h zvečer v 'katedrali pod milim nebom' ob lurški votlini v Melbournu. Več kot 500 ljudi je prišlo, sodelovali so učenci Slomškove šole. Na praznik sta bili maši ob 8h in 10h. Na god svetega Štefana bo praznična sveta maša, ko se bodo tudi spomnili dneva samostojnosti in enotnosti. „Domovino imamo radi in se je bomo spomnili pri sveti maši,“ je dodal p. Ciril.

Jaslice v Kewju, Melbourne
Jaslice v Kewju, Melbourne © Spletna stran slovenskega misijona v Kewju
Za jubilej je prišel p. Stane Zore. Sodeloval je pri adventni pripravi, imeli so tudi romanje v Ta Pinu Bachus Marsch, kjer je slovenska kapelica, spovedovanje in srečanja z različnimi skupinami rojakov po bližnjih krajih. To je bila lepa priprava za obhajanja božične skrivnosti. P. Zore bo v naslednjih dneh v Adelaidi v južni Avstraliji, nato bo odpotoval še v skupnost Sydney.

Povedal je, kakšna je razlika med slovenskim in avstralskim božičem. „Na koncu koncev gre v obeh primerih za našo pripravo v adventu, za pripravljanje bivališča, da Bog lahko postavi prebivališče v človeku,“ je dejal in spregovoril tudi obletnici: „Vsaka obletnica je praznik hvaležnosti za preteklo ter resen pogled v sedanjost in prihodnost. Treba je videti, da se to, zaradi česar sta patra prišla, uresničilo. Patri so povezali Slovence v različnih verskih središčih in v reviji Misli. To še živi in raste in tako bo, dokler bo to potrebno.“

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.