Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Berlec: Zelo ustrezna bi bila koalicija razuma

| 28.12.2011, 14:02

Do zdaj so bila koalicijska pogajanja precej nenavadna in zmedena. Tako meni urednik tednika Demokracija Metod Berlec. Prepričan je, da bi lahko bili v Sloveniji priča podobnemu scenariju, kot se je odvil septembra v Latviji. Tam je relativna zmagovalka parlamentarnih volitev, proruska Harmonija centra, ostala v opoziciji, ker so ostale stranke oblikovale proevropsko koalicijo.

Povolilno dogajanje v naši državi, tako Berlec, ni presenečenje, saj je "zmagal nekdo, ki ga še pred dvema mesecema ni bilo v politiki." Ob tem dodaja, da je politični profil Pozitivne Slovenije izredno nejasen. Kot pravi, "simbolizira nekakšen postkomunizem z zmesmi balkanskih vrednot." Zato bodo po njegovem odločilni koraki strank na sredini. "Na Državljanski listi Gregorja Viranta in še kakšni drugi stranki bo velika odgovornost - ali se bo odločila za proevropsko smer ali pa za postkomunistično balkansko smer," še pravi Berlec.

Vse od nastanka koalicije za deblokado državnega zbora je bilo v javnosti slišati o različnih možnostih oblikovanja vlade, ki bi predstavljale alternativo Jankoviću, od tehnične vlade do vlade narodne enotnosti oziroma vlade z ustavno večino. "Zelo ustrezna bi bila koalicija razuma, kot se je v zadnjem času večkrat reklo, da bi se povezale stranke, ki so podprle Gregorja Viranta in bi zraven pritegnile SD, kar je sicer malo verjetno," je prepričan Berlec. Poudarja tudi, da bi bilo dobro preseči razlike in poskušati Slovenijo potegniti iz krize s hitrimi reformnimi ukrepi. "Vsa Evropa ugotavlja, da je pri nas velik zastoj, bonitetne hiše iz tedna v teden poslabšujejo ocene o Sloveniji, tako da se nam ne piše nič dobrega. Dobro bi bilo čim prej oblikovati normalno evropsko vlado, ki bi se soočila z izzivi časa."

Berlec meni, da bo zelo verjetno Janković tisti, ki bo lahko prvi poskušal oblikovati vlado. "Če mu ne bo uspelo, se bo lahko pokazala alternativa za sestavljanje proevropske desnosredinske koalicije, ki bi lahko potegnila Slovenijo iz krize," dodaja. Po njegovem je to najrealnejša možnost in v tem trenutku tudi najbolj modra.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...