Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Znova je zasvetil plamen luči miru iz Betlehema

| 12.12.2011, 13:52

Že 21. leto zapored so predstavniki slovenskih skavtskih organizacij k nam prinesli luči miru iz Betlehema. Njen plamen bodo, kot običajno, delili do božiča, želijo, da bi zasvetil v čim več domovih. Tudi tokrat je akcija dobrodelno obarvana.

Po plamen luči miru iz Betlehema se je skupina, ki jo je sestavljalo 89 predstavnikov Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveze tabornikov Slovenije, Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter Slovenske zamejske skavtske organizacije, odpravila v soboto pred tretjo adventno nedeljo, sprejela jo je pri ekumenskem bogoslužju na Dunaju. "V duhu letošnje poslanice SVETim za vse smo se pridružili skavtom z vsega sveta in od nosilke Sare prejeli luč, ki je bila prižgana v votlini Jezusovega rojstva," nam je povedal Urban Špital iz ZSKSS-ja. Regijski sprejemi so sledili na tretjo adventno nedeljo, za osrednjo Slovenijo so ga pripravili v Šentvidu nad Ljubljano, za Štajersko v Lenartu, za Primorsko v Sežani. Skavti, zamejski skavti in taborniki so plamen predali tudi nadškofu Antonu Stresu pri bogoslužni slovesnosti v ljubljanski stolnici ob začetku jubilejnega leta ljubljanske nadškofije, ki se spominja 550-letnice svojih začetkov.

Kam vse bo poromal plamen luči miru?

"To luč prinašamo vsem, ta mir prinašamo vsem ljudem, ki mir potrebujejo, ga iščejo in čakajo nanj," je pojasnil Špital. "Tako kot vsako leto vsi, ki sodelujemo pri akciji, želimo, da bi plamen prišel v čim več domov in bi tam gorel vse do božiča ter tako v ta nemirni december prinašal mir, ki ga potrebujemo," je dodal. Plamen bodo predstavniki slovenskih skavtskih organizacij ponesli tudi v različne ustanove po vsej državi. "Odšli bomo k predsedniku države, predsedniku vlade, v bolnišnice, vojašnice, tudi vrtce. Zelo se trudimo luč miru iz Betlehema približati vsem, ki ne bi mogli sami do nje, tako jo bomo med drugim ponesli tudi v domove upokojencev," je dodal. Ker smo tik po parlamentarnih volitvah in nova vlada še ni oblikovana, nas je zanimalo, kako jo bodo prenesli v premierjev kabinet. Špital pravi, da bodo verjetno nekoliko počakali. "Vseeno pa želimo veliko miru tistemu, ki bo zasedel ta položaj, saj ga bo verjetno v prihajajočem mandatu kar potreboval," je še odgovoril.

Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija

Akcijo je začela avstrijska televizijska hiša ORF in je presegla meje Evrope. Širjenje miru ni le simbolno, prek plamena, vsi sodelujoči želijo poskrbeti, da bi bil svet svetlejši tudi prek dejanj. Že od samega začetka je to dobrodelna akcija, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji ali pa posameznim osebam, družinam. Letos bodo v Sloveniji zbrani denar namenili organizaciji Varna hiša, ki ženskam in otrokom nudi zavetje pred nasiljem v družini, ter Urbanu Babiču, dečku, ki se je rodil z anomalijo nog, pomagali mu bodo pri nakupu elektronskih protez.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...