Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Ruska kapelica pod Vršičem (foto: www.hribi.net)
Ruska kapelica pod Vršičem

Vandali nad Rusko kapelico pod Vršičem?

Slovenija | 11.12.2011, 15:59

Neznanci so pred dnevi iz neznanih razlogov poškodovali Rusko kapelico pod Vršičem. Ta je spomenik 300 ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je leta 1916 med gradnjo ceste čez Vršič zasul plaz, predstavlja tudi simbol slovensko-ruskega prijateljstva. Tako v društvu Slovenija Rusija kot na ruskem veleposlaništvu menijo, da gre za vandalizem.

Tiskovni predstavnik kranjske policije Leon Keder je po poročanju Televizije Slovenija povedal, da je zaradi posega neznancev, ki so želeli priti do bakrenih plošč pod macesnovimi skodlami, pošteno poškodovana kritina kapelice. Popravilo škode bo vredno več deset tisoč evrov, kar je precej več, kot so vredne bakrene plošče, ki so jih odnesli. Da gre zato najverjetneje za primer vandalizma, je za Dnevnik na nacionalni televiziji povedal predstavnik ruskega veleposlaništva v Sloveniji Sergej Ivanov. Kot je dodal, so nad dogodkom ogorčeni, upajo, da bodo storilce čim prej našli in kaznovali.

Kriminalisti na kranjski policijski upravi primer še preučujejo. Na restavratorskem centru zavoda za varstvo kulturne dediščine medtem že razmišljajo o tem, kako poškodovan spomenik čim prej popraviti, preden ga dodatno uniči zimsko vreme. Precejšnji del poškodovanih macesnovih skodel bo treba odstraniti in zamenjati z novimi, prav tako pa bodo pod skodle namestili nove kovinske plošče. Te po besedah Igorja Peršolje z restavratorskega centra ne bodo več bakrene.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...