Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nogomet (foto: Wikipedia)
Nogomet

Na Škotskem medversko sovraštvo neti tudi šport

Cerkev po svetu | 02.12.2011, 08:54 Marta Jerebič

S Škotske poročajo o vse pogostejših napadih na katoličane zaradi njihove verske pripadnosti. Predsednik odbora za medije pri škotski škofovski konferenci, msgr. Philip Tartaglia je v izjavi za javnost komentiral zadnje številke, ki jih navaja vlada o rasizmu na osnovi vere.

Čeprav je katoličanov le 16 odstotkov prebivalcev, je 60 odstotkov napadov zaradi vere uperjenih proti katoličanom. Sovražnost neti tudi šport. Znano je versko rivalstvo med katoliškimi navijači keltske ekipe iz Glasgowa in navijači protestantske ekipe Rangerjev. Nedavno objavljeno vladno poročilo pove, da je bilo 13 odstotkov medverskega nasilja v bližini nogometnega igrišča. Po besedah msgr. Tartaglie morajo Cerkev in javne oblasti storiti več, da bodo odpravile versko nestrpnost. Vladno poročilo zajema leti 2010–2011, v katerih so zabeležili skoraj 700 primerov napadov v povezavi z vero, kar je največ v zadnjih 4 letih. 58 odstotkov napadov je bilo proti katoličanom, 37% odstotkov proti protestantom, 2.3 odstotka proti judom in 2.1 odstotka proti muslimanom. V večini primerov so bili udeleženi mladi moški, 95 odstotkov, od tega jih je bilo 58 odstotkov starih med 16 in 30 let, je bilo na zahodu Škotske, več kot polovica pa v Glasgowu.

Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...