Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Benedikt XVI.: Molitev je dar, ki zahteva našo vztrajnost

Papež in Sveti sedež | 30.11.2011, 12:07 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes začel nov niz katehez o molitvi. Odslej jo bo razlagal s pomočjo lika Jezusa, ki s svojimi zgledi najbolje ponazarja skrivnost krščanske molitve. Eden takih dogodkov v Jezusovem življenju je njegova molitev po krstu v reki Jordan.

Jezus je z molitvijo po krstu v reki Jordan pokazal na intimno vez z Očetom v nebesih in v pogovoru z njim potrdil svoje poslanstvo in zvestobo Očetovi volji. „Tudi v naših molitvah se moramo naučiti vstopati v to zgodovino odrešenja in pred Bogom obnavljati svojo osebno odločitev, da se odpremo njegovi volji,“ je dejal papež in naštel še nekaj primerov, ko je Jezus pred težkimi odločitvami celo noč molil, na primer preden je izbral 12 apostolov. Ob tem pa se pojavi vprašanje, kako molimo mi? Koliko časa namenimo odnosu z Bogom? Ali je današnja vzgoja za molitev zadovoljiva?

Molitev je dar, ki ga je treba sprejeti, je Božje delo, ki pa zahteva naše prizadevanje in vztrajnost. Danes smo kristjani poklicani biti pričevalci molitve, saj je današnji svet pogosto zaprt za Božje obzorje in upanje, ki vodi v srečanje z Bogom. Prek naše zveste in redne molitve lahko odpremo okno v nebo. Še več, s hojo po poti molitve lahko pomagamo, da bodo tudi drugi hodili po njej. Tudi za krščansko molitev velja, da se s hojo odpirajo nove poti.

Papež je med pozdravi v različnih jezikih nagovoril tudi sestre Hčera Božje ljubezni, ki so se skupaj s kardinalom Vinkom Puljićem prišle zahvalit za beatifikacijo drinskih mučenk. Omenimo še pozdrav udeležencem srečanja, ki ga je pripravila skupnost sv. Egidija o izkoreninjanju smrtne kazni, pa tudi papeževo zahvalo Zvezi italijanskih pekov in slaščičarjev. Ti so Vatikanu za papeževe dobrodelne namene darovali panetone.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...