Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Msgr. Castello nadduhovnik bazilike Marije Snežne

Cerkev po svetu | 23.11.2011, 09:14 Marta Jerebič

Nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji, msgr. Santos Abril y Castello je postal nadduhovnik bazilike svete Marije Velike ali Snežne v Rimu.

Na tem mestu je nasledil kardinala Bernarda Lawa, ki je v začetku novembra dopolnil 80 let. Nadduhovnik rimske bazilike je običajno kardinal. Papež Benedikt XVI. je omenjenega kardinala za nadduhovnika te bazilike imenoval leta 2004. Monsinjor Abril je tudi vicekamerleng rimske Cerkve. Na tem mestu je njegova dolžnost, da skupaj s kamerlengom v primeru papeževe smrti vodi Vatikan do izvolitve novega papeža.

Bazilika svete Marije Velike je ena izmed štirih papeških bazilik v Rimu. Je tudi ena najstarejših cerkva, saj izvira iz 5. stoletja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...