Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI. o Psalmu 110

Papež in Sveti sedež | 16.11.2011, 11:22 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci pomen molitve razlagal s pomočjo psalma 110 z naslovom Ustoličenje kralja Mesija. S tem je tudi končal niz katehez o krščanski molitvi v psalmih.

Psalm 110 je bil izvorno morda povezan z ustoličenjem kralja. Kljub temu pa njegov smisel presega določene zgodovinske okoliščine in se odpira širšim razsežnostim ter tako postaja praznovanje zmagovitega Mesije, ki je poveličan na Božji desnici, je pri avdienci pojasnil papež.

Kralj, ki ga psalmist opeva, je Kristus, Mesija, ki vzpostavlja Božje kraljestvo in premaguje moči tega sveta, je Beseda, rojena iz Očeta pred vsemi drugimi bitji, Sin, ki se je učlovečil, umrl, vstal in sedi v nebesih, večni duhovnik, ki v skrivnosti kruha in vina daruje odpuščanje grehov in spravo z Bogom, je kralj, ki dviguje glavo in slavi zmago nad smrtjo s svojim vstajenjem.

Ko po papeževih besedah molimo s tem psalmom prosimo Gospoda, da bi lahko tudi sami napredovali v hoji za Kristusom, maziljenim kraljem, pripravljeni stopiti z njim na križ, da bi skupaj z njim prišli v slavo in ga zrli, ko sedi na Očetovi desnici, zmagoviti kralj in skrivnostni duhovnik, ki daruje odpuščanje in odrešenje vsem ljudem.

Benedikt XVI. je ob koncu še dejal, da je v teh zadnjih nekaj katehezah želel predstaviti nekatere psalme, dragocene molitve, ki jih najdemo v Svetem pismu in ki odsevajo različne situacije življenja in stanje razpoloženj, ki jih lahko imamo do Boga. Zato nas vse vabi, da bolj molimo psalme in se recimo navadimo branja jutranjih hvalnic ali večernic preden zaspimo. Naš odnos z Bogom bo s tem vsekakor obogaten na vsakdanji poti k Njemu.

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...