Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

V Vatikanu srečanje evropskih katoliških prostovoljcev

Cerkev po svetu | 10.11.2011, 10:18 Marta Jerebič

V Vatikanu se popoldne začenja dvodnevno srečanje evropskih katoliških prostovoljcev. Dogodek organizira Papeški svet Cor Unum ob evropskem letu prostovoljstva. Srečanje bo priložnost, da se v ospredje postavi pomembna vloga prostovoljstva v pastoralni dejavnosti. Udeležence bo jutri sprejel papež Benedikt XVI. Kot delegat slovenske škofovske konference se bo zasedanja udeležil mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek.

Srečanja se bo udeležilo približno 160 ljudi iz 25-ih držav, med njimi zastopniki evropskih škofovskih konferenc ter predstavniki katoliških organizacij in mednarodnih ustanov, ki se posvečajo prostovoljstvu in dobrodelnosti. Kot poroča slovenska oddaja Radia Vatikan bodo med drugim govorili o pogostem prepletanju prostovoljnega dela z državnimi in javnimi ustanovami.

Posebno pozornost bodo namenili zaščiti vere, saj se v javnosti pogosto ustvarja vtis, da zvestoba Cerkvi ovira svobodno posvečanje osebam v potrebi. Vendar pa je ravno obratno: bolj ko se živi v povezanosti z Bogom, bolj se razume potrebe človeka. V svetu, ki je zaznamovan z utilitarizmom, prostovoljci delajo zastonj; njihova zavzetost in prizadevanje kažeta, kako krščanstvo skrbi za dobro vsakega človeka.

V Evropi beležijo približno 140 milijonov prostovoljcev. Srečanje evropskih katoliških prostovoljcev se bo končalo jutri dopoldne z avdienco pri papežu BenediktU XVI., na god sv. Martina, ki je tudi zavetnik revnih in Karitas.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...