Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Barbara Brezigar in Lovro Šturm (foto: ARO)
Barbara Brezigar in Lovro Šturm

Zbor za republiko danes o oživitvi

Slovenija | 29.11.2011, 00:34

„Po obdobju zatišja, pride obdobje prerojenja, po obdobju prerojenja pa zagon za nova upanja in hotenja,“ so zapisali v vabilu na Zbor za republiko. Ta bo danes ob 17. uri, v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča potekal pod naslovom „Oživitev“.

Predsednik zbora dr. Lovro Šturm v vabilu med drugim poudarja, da želijo s svečano prireditvijo utrditi vrednote, ki jih zagovarja Zbor za republiko, to pa je združevanje državljank in državljanov Republike Slovenije ter Slovenk in Slovencev v zamejstvu in po svetu s pozitivnim odnosom do svoje domovine in slovenske osamosvojitve.

„Slovesna prireditev je namenjena združitvi in prerojenju vseh, ki so sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev osamosvojitve, na simbolni ravni pa se bo s svečanostjo ponovno opozorilo na vrednote svobodne demokratične družbe, slovenske osamosvojitve in ustavne demokracije ter Resolucije Evropskega parlamenta o Evropski zavesti in totalitarizmu,“ so zapisali v vabilu.

Novo upanje in nova svoboda, ki "ne sme imeti nikakršnih mej, čeprav se brez njih sploh ne da hrepeneti po njej," sta tudi motiv umetniškega dela prireditve. „Na slovesnosti bodo nastopili priznani slovenski glasbeni ustvarjalci, ki bodo na krilih svoje glasbe poskrbeli za oživitev domovine, ki se mora prebuditi iz sna. Prireditev bodo počastili tudi vplivni politiki s slovenskega političnega prizorišča,“ je v vabilu zapisal predsednik Zbora za republiko dr. Lovro Šturm.

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...