Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Žerjav: Za večjo učinkovitost pravosodja odvzem trajnega sodniškega mandata

Slovenija | 23.11.2011, 16:46

SLS za večjo učinkovitost pravosodnega sistema predlaga odvzem trajnega sodniškega mandata. Tako sodnik, ki začne soditi, ne bi takoj dobil trajnega mandata, temveč bi skozi ponovljivi mandat ustvarili selekcijski mehanizem, pri čemer pa glavne vloge ne bi imela politika, temveč sodni svet, je pojasnil predsednik SLS Radovan Žerjav.

"Ljudi najbolj tare socialna pravičnost in pravna država. Ne počutijo se dobro, ne zaupajo pravni državi in celo trdijo, da ni pravična," je na sedežu SLS ob predstavitvi ukrepov, ki jih stranka predlaga na področju pravosodja, dejal Žerjav.

Izpostavlja zlasti po njegovem mnenju ne najboljšo učinkovitost sodstva, ki bi jo izboljšali z odvzemom trajnega sodniškega mandata, in vzpostavitev mehanizma, ki bo omogočal njegovo obnavljanje neodvisno od politike. Žerjav sicer poudarja, da je neodvisno sodstvo zanj "sveta stvar in to mora tudi ostati".

Država mora imeti po njegovih besedah tudi instrumente, s katerimi se bo borila proti organiziranemu kriminalu in korupciji. SLS predlaga uvedbo finančne policije ter povečanje pooblastil računskemu sodišču in protikorupcijski komisiji. Ti dve instituciji sta "brezzoba tigra", pravi Žerjav.

Strokovni sodelavec SLS in nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj je izpostavil povezanost delovanja pravne in socialne države. Po njegovih ocenah smo namreč v obdobju, v katerem se pravna država občuti "na koži tistih, ki so sedaj najbolj ranljivi". Čebulj izpostavlja nujno izboljšanje učinkovitosti prvostopenjskega sodstva in kot mehanizem za to odvzem trajnega sodniškega mandata.

Težava je po njegovih besedah, da lahko na prvi stopnji nekdo postane sodnik pri 30 letih, na mizo pa lahko dobi tudi npr. zadevo patria.

Po predlogu SLS bi imel glavno vlogo pri imenovanju sodnikov sodni svet. Tretjino članov sveta bi imenoval DZ, tretjino predsednik republike, tretjino pa sodniki sami. Čebulj izpostavlja še nujno izboljšanje zagotavljanja pravne pomoči.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.