Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Benedikt XVI. pri avdienci razlagal Psalm 136

Svet | 19.10.2011, 13:56 Tone Gorjup

Današnja avdienca papeža Benedikta XVI. je dokaz, da je Vatikan tudi v tem letnem času dobro obiskan. Množica romarjev, ki je napolnila trg pred Petrovo baziliko, da bi se srečala s svetim očetom, je tokrat prisluhnila njegovi razlagi Psalma 136 - hvalnici, ki ima v slovenskem prevodu podnaslov Božja dobrota traja vekomaj.

Psalm 136 se v judovski tradiciji imenuje „veliki halél“. Po besedah Benedikta XVI. so Judje s to hvalnico, ki poveličuje velika Božja dela v zgodovini človeštva, sklenili pashalno večerjo. Psalm so verjetno zapeli tudi Jezus in njegovi učenci ob koncu zadnje večerje, preden so odšli na Oljsko goro, kakor poročata evangelista Matej in Marko. Ima obliko nekakšnih litanij, v katerih se psalmist zahvaljuje za vse ustvarjeno in našteva velika dela v zgodovini Izraela. Vsakemu vzkliku sledi odpev, ki ga je v zboru ponavljala vsa skupnost: „ker na veke traja njegova dobrota“. Gre pravzaprav za odkrivanje neomajne ljubezni Boga, ki se razodeva v lepotah stvarstva in skrbi za izvoljeno ljudstvo, ki ga popelje iz egiptovskega suženjstva v obljubljeno deželo, je dejal papež. Ko prepevamo ta psalm, se zahvaljujemo za njegovo neskončno in usmiljeno ljubezen, ki se je v polnosti razodela v njegovem edinorojenem Sinu. V Kristusu jasno vidimo, je dejal papež, „kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo.“ S temi besedami iz Prvega Janezovega pisma je Benedikt XV. sklenil tokratno katehezo o krščanski molitvi

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...