Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež pri avdienci razlagal Psalm 23

Papež in Sveti sedež | 05.10.2011, 13:48 Tone Gorjup

Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci na Trgu Sv. Petra nadaljeval z nizom katehez o molitvi. Tokrat se je ustavil pri 23. psalmu, ki govori o Gospodu kot Dobremu pastirju. Ob koncu pa je romarje in svetovno javnost znova opozoril na težke razmere Afriškega roga.

Ko se v molitvi obračamo k Bogu, gre pravzaprav za neomajno zaupanjem vanj, je dejal papež in dodal, da je ta odnos najlepše prikazan v Psalmu 23, ki govori o Gospodu kot Dobrem pastirju. Njegov lik nam prikliče v spomin ljubečo skrb za ovce in tesno povezanost z njimi. Pozna vsako posebej. In one mu sledijo, ker jih vodi na zelene pašnike. Njegova prva skrb je varnost črede. Ve kako poiskati, kar je najnujnejše za življenje; znajde se v puščavi in kadar pretijo sovražniki. Tudi mi smo takrat, ko se prepustimo Dobremu pastirju, prepričani, da nas vodi Gospod.

Psalmistove besede „ne bojim se hudega, ker si ti z menoj“ izražajo neomajno zaupanje. Pomirjujoča bližina Boga spreminja stvarnost, čeprav je včasih strašljiva, v varno zatočišče. Pastir priskrbi svojim ovcam vse kar potrebujejo: hrano, olje, vino in znamenja zastonjske ljubezni. Vodi jih domov, v Gospodovo hišo, kraj miru in božje dobrote, ki se nikoli ne konča, je papež razmišljal ob besedilu psalma, ki govori o Dobrem pastirju. Gre za prispodobo, ki je dobila potrditev v zgodovini in izkušnji Boga s strani Izraela kot izvoljenega ljudstva. Lik Dobrega pastirja dobi z Jezusom nov pomen. Na prvo mesto postavi iskanje izgubljenih ovc. On je pravi Pastir, ponižen Mesija, ki nas vodi na nebeško gostijo, je še dejal papež Benedikt XVI.

Papež, ki je letos že večkrat opozoril na težke razmere prebivalcev Afriškega roga, je ob koncu splošne avdience, pri kateri so bili navzoči tudi predstavniki Papeškega sveta Cor Unum, spet spomnil na resnost položaja in nujnost posredovanja v tem delu sveta: Znova prosim mednarodno skupnost, je dejal papež, naj si prizadeva za pomoč tem ljudem; obenem vabim vse k molitvi in konkretni pomoči za preskušane brate in sestre, še zlasti za otroke, ki vsak dan umirajo na tem območju zaradi bolezni ter pomanjkanja vode in hrane.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...