Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenci so bili na vidnem mestu pri papeževi maši v Freiburgu (foto: Roman Golob)
Slovenci so bili na vidnem mestu pri papeževi maši v Freiburgu

FOTO: Golobovi iz Schwarzwalda pri papeževi maši

| 05.10.2011, 06:44 Matjaž Merljak

Pri papeževi maši, ki jo je v času obiska v Nemčiji imel 25. septembra 2011 v Freiburgu, se je udeležila skupina Slovencev iz slovenske župnije v Stuttgartu. Marjana Golob iz Schwarzwalda, ki je od Freiburga oddaljen eno uro vožnje, pa je k maši povabila vse sorodstvo.

Kot je povedala za oddajo Slovencem po svetu in domovini, jih je bilo petnajst in od doma so se napotili v zgodnjih jutranjih urah. Do Freiburga so šli z vlakom in se tam ob 6.30 pridružili koloni romarjev proti letališču. „Vzdušje je bilo čudovito, smerokaz je bil križ, spremljali so nas spomini na papežev obisk v Mariboru ...,“ je še povedala in dodala, da je bilo veliko mladih družin.

Na njihovem prostoru so bile papeževe klopi, eno so s ponosom kupili tudi oni. V Schwardwalu so podrli 2500 dreves, da so naredili 5000 klopi v spomin na to srečanje s papežem, del denarja je šel za lačne otroke v Afriki.

Prvi jutranji romarji
V ranem jutru se je že zgrinjala množica © Roman Golob; Prvi jutranji romarji

 

Pri maši je bilo zbranih veliko narodov v njihovi okolici. Bili so ob poti, kjer je peljal papamobil. Ko je prišel mimo, je neka mati dala svojega dvomesečnega dojenčka varnostnikom, da so ga odnesli k papežu. Ta ga je pokrižal in poljubil. Oni pa se z njim srečali z očmi.

Mlada mamica je preko mnogih rok poslala dvomesečnega dojenčka k papežu
Mlada mamica je preko mnogih rok poslala dvomesečnega dojenčka k papežu © Roman Golob

Varnostnik je nesel dojenčka nazaj
Varnostnik je nesel dojenčka nazaj © Roman Golob

Z našo sogovornico je k papeževi maši šlo osem vnukov, ki so zelo pričakovali papeža, da bi ga videli ob blizu. Papež je pri maši zbrane spodbujal, da se morajo vrniti na Kristusovo pot.

Po maši utrujeno a srečno Golobovo sorodstvo
Po maši utrujeno a srečno Golobovo sorodstvo © Roman Golob

Da otroci in vnuki govorijo slovensko se morajo rojaki zahvaliti slovenskim duhovnikom, zdaj je med njimi Janez Modic, ki enkrat na mesec pride k njimi maševat po slovensko.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.