Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Janez Juhant (foto: www.mohorjeva.org)
Janez Juhant | (foto: www.mohorjeva.org)

Ne pustimo se več manipulirati!

Komentar tedna | 01.10.2011, 11:10 Marta Jerebič

Razmere, v katerih se nahajamo, najbrž v posebni meri terjajo razmislek o organiziranosti kristjanov, a tudi o ozaveščenju vseh državljank in državljanov.

Potrebno je ne le socialno (karitativno), pač pa tudi kulturno in politično življenje vzeti v svoje roke v zavesti, da naših vrednot ne bo utrjeval nihče razen nas samih. Stanje duha pri nas izkazuje tudi odločitev Komisije za Cankarjevo nagrado pod predsedstvom Igorja Sakside, ki je za nagrado predlagal dvoje del, ki mladini dajejo priložnost in celo spodbudo za mučenju živali in opolzko govorjenje. Kakor da tega ne bi bilo že v vsakdanjosti dovolj in preveč! Šole na Gorenjskem so odpovedale sodelovanje, ob tem pa predsednik celo zagovarja tako izbiro, ker naj bi se mladi v soočenju z negativnostmi življenja odločili za pozitivno. Upanje, da le ni vse 'zavoženo' pa dajejo ljudje kot novinar Kanala A, ki je kljub mladosti odločno odklonil tako izbiro.

Razumljivo da se ta nihilizem širi povsod in, da nikjer ni več nobenih temeljev. Zato nam je propadla tudi Vlada, zato se po razpustu parlamenta širi nestrpnost in se vrstijo napadi, predvsem na tiste, ki si prizadevajo v Sloveniji ohranjati normalnost in vsaj nekaj vrednot. Kriza je seveda v tranzicijskih vrstah in ker vlada ni bila sposobna razrešiti v svojih vrstah izkoriščanja države za zasebno bogatenje, smo gospodarsko na tleh. Odtod tudi zavajanje javnosti, kako politiki kot Janez Janša niso nič boljši oziroma celo krivi za potop te vlade. A navkljub vsemu bolj ali manj glasnemu vpitju upokojenih gospej in gospodov, da se desnih ne sme voliti, je skrajni čas, da se kristjani tudi politično opredelimo in pokažemo svoje barve. Ti manipulanti na vse pretege kričijo, da ne smemo voliti Janeza Janše in nas volivce skušajo imeti za socialistične nedonošenčke, ki ne znamo razmišljati s svojo glavo. Zraven pa tranzicijski veljaki v treh letih nimajo kaj pokazati in se hvalijo celo s svojimi neuspehi. Ker pa nimajo boljših različic, saj se v treh letih niso bili sposobni organizirati za delo za državo, napadajo druge. Janša, ki je uspešno predsedoval Sloveniji in celotni Evropski zvezi, ne bi bil sposoben! In to govorijo tisti, ki so v po treh letih prerekanj, kraj in mlatenja prazne slame pripeljali državo na rob bankrota! Kako se bodo zdaj organizirali, če se niso uspeli doslej? In tudi vsi njihovi triki ne bodo nič prispevali k boljši Sloveniji, pač pa le k podaljševanju razpada te države. Ali pa bomo državljani kar naprej to? Ali ni čas, da povemo, da nam je dovolj in hočemo predvsem zaradi mladih novo, demokratično, odprto in svobodno Slovenijo.

Zanimivo, da zdaj nihče nič ne reče o Slovenski ljudski stranki in o Novi Sloveniji. O prvi najbrž tudi zato, ker je od osamosvojitve sem podpirala postkomunistične projekte. Drugo pa skušajo isti botri – kot so jo za časa Bajuka – onemogočiti in izločiti iz tekme z medijskimi in drugimi prijemi. Zraven jim pomagajo še povzpetneži v njej, ki jim ni mar enotnost ter jasen profil stranke, pač pa le omejeni osebni interesi. Vse to nakazuje, da ni dovolj, če se kristjani le zbiramo pač pa je potrebna dejavna zavzetost, poštenost in realne obljube. Tega bomo v tem predvolilnem času zelo potrebovali, zato je prav da se vsaj kristjani, ki dajo kaj na to ime tega zavedo in ustrezno zavrnejo vse mogoče manipulacije. Tudi od tega bo odvisen volilni rezultat in naša prihodnost. Predvsem pa imamo tudi volivci v Sloveniji pravico voliti kogar hočemo, ne pa tistih, ki nam jih bodo predpisovali.

 

Komentar tedna
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...