Kaj bo Benedikt XVI. jedel v Freiburgu na kosilu s škofi?
Papež in Sveti sedež | 20.09.2011, 14:43 Marta Jerebič
Med svojim bivanjem v Freiburgu bo papež jedel in prenočeval v tamkajšnjem bogoslovju. Kot piše na spletni strani nadškofije Freiburg, je kuharska ekipa glede tega dogodka mirna.
„Ko bo prišel papež, ne bo veliko drugače kakor sicer," pravi Hildegard Hil, ki je že 7 let članica te ekipe. Trije kuharji pogosto kuhajo za veliko ljudi, včasih tudi za brezdomce. Da bo tukaj kdaj kuhala tudi za papeža, si ni nikoli mislila.
Deset dni pred obiskom svetega očeta v Freiburgu, ko je nastajal ta članek, v prostorni kuhinji bogoslovja še ni bilo čutiti veliko napetosti, čeprav je tam tudi že papež: gleda s plakata na steni v kuhinji.
Veselo pričakovanje pred papeževimi obiskom v Nemčiji je videti s članka iz časopisa in nemške zastavice.
Za kosilo v nedeljo, 25. septembra, pričakujejo okrog 150 ljudi; poleg papeža bo v bogoslovju obedovalo približno 100 škofov in 50 drugih povabljenih gostov. Vodja kuhinje Michael Barz ta posebni dogodek prav tako pričakuje sproščeno: „Relativno smo mirni. Vemo, da bo šlo,“ pojasni 41-letni kuhar, ki vodi kuhinjo od jeseni 2010. Lahko zaupa vase, saj so pred kratkim vse poskusili – in je gladko teklo. „Kuhati za veliko ljudi je za nas rutina. Neobičajno je le to, da bo vse porazdeljeno na krožnike.“ Zato bo v nedeljo v kuhinji 12 ljudi in bodo pomagali, da šlo hitreje in teklo. Hrano bo postreglo 20 bogoslovcev. Sicer niso profesionalci, ki bi lahko na mizo prinesli več krožnikov, vendar je dovolj, če bo vsak nesel po dva krožnika. „To smo že vadili in se je obneslo,“ pravi Barz.
In kaj imajo v načrtu, ko bodo papež in njegovi spremljevalci v nedeljo kosili v bogoslovju? Vodja kuhinje je izdal: „Pašteta iz perutninske šunke z zeleno omako na solati, glavna jed telečji bočnik z estragonsko omako, zraven zelenjava s trga in pečeni krompirjevi tolarji in za poobedek cimetov parfe s švarzvaldskimi češnjami.“ Jedilnik si je zamislil Barz sam. Pri tem ima proste roke, iz Vatikana niso nič določili. „Kar vemo, je to, da ima papež zelo rad sladice, ne pa tudi gob in rakov.“ Nato je Barz za poobedek sestavil nekaj sladkega z značilnimi dodatki. Rad kuha z živili, ki jih je dobiti v domači deželi. „Osebno sem se tukaj učil in sem ponosen, da lahko izkažem svetemu očetu badensko gostoljubje,“ je pojasnil. Tudi pijača prihaja od blizu: jabolčni sok in tamkajšnje vino.