Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Beatifikacija Elene Aiello v Kalabriji

14.09.2011, 07:08 Marta Jerebič

V kraju Cosenza na jugu Italije bo danes za blaženo razglašena Elena Aiello, ustanoviteljica Manjših sester trpljenja našega Gospoda Jezusa Kristusa. Tokrat bo v Kalabriji prvič potekal obred beatifikacije, Elena Aiello pa bo prva Kalabrijka, razglašena za blaženo.

Beatifikacijo bo vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato. Ta je za Radio Vatikan dejal, da je bodoča blažena "imela svoje oči vedno uprte v Križanega, ki je bil vir njene vere, upanja in ljubezni". "Mati Elena," je zatrdil kardinal Amato, "je iz Jezusovega križa zajemala vedno novo energijo za razlivanje svojega sočutnega pogleda do vseh potrebnih, ki zanjo niso bili anonimne osebe, saj so odsevali trpeče Kristusovo obličje."

Elena Aiello se je rodila blizu Cosenze leta 1895 v zelo verni družini. Že kot otrok je pokazala veliko nagnjenost k molitvi in pokori. Pri enajstih letih ji je umrla mama in tako se je morala posvetiti gospodinjskim delom. Že pri trinajstih letih se je zaobljubila Mariji v Pompejih, da bo sprejela posvečeno življenje. Šele leta 1920, stara 25 let, je vstopila k sestram Predragocene Krvi v Noceri, kjer pa je ostala le nekaj mesecev. Ker se je huje poškodovala pri prenašanju težkih zabojev, se je po operaciji v slabem

Elena Aiello
Elena Aiello © google.com
zdravstvenem stanju morala vrniti domov. Po posredovanje se je obrnila k sv. Riti iz Cascie in bila tudi uslišana ter ozdravljena. V naslednjih letih so se za Eleno začela mistična doživetja. Prikazovala sta se ji Kristus in Devica Marija ter jo prosila, daj sodeluje v skrivnosti trpljenja za dobro človeštva. Leta 1928 je v Cosenzi ustanovila sirotišnico, po drugi svetovni vojni pa ustanovila Kongregacijo manjših sester trpljenja našega Gospoda Jezusa Kristusa. Zaradi slabega zdravja je bila pogostokrat priklenjena na posteljo, a je ves čas vodila kongregacijo, ki se je razširila po Italiji in tudi v tujino. Umrla je v Rimu leta 1961 v sluhu svetosti.

Kardinal Amato je za Radio Vatikan zatrdil, da svetost Elene Aiello zaznamujejo tri stvari: ustanovitev kongregacije, življenje majhne poti svetosti in mistična soudeleženost v velikonočni skrivnosti. "Njena svetost se kaže v njeni razlivajoči se dobroti do vseh, predvsem do majhnih in revnih, tako da so jo ljudje kmalu začeli klicati ''sveta redovnica''," je dejal kardinal. Njena ''majhna pot'' pomeni vsakodnevno žrtvovanje v pokorščini Bogu kot soudeleženost v Jezusovem trpljenju. Obdarjena s posebnimi karizmami je po kardinalovih besedah v veselju živela svoj poklic neveste Jezusa Križanega.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...