Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Ekonomisti: Nezaupnica je pozitivna novica za reformni proces

Slovenija | 20.09.2011, 18:33

Izglasovana nezaupnica vladi premierja Boruta Pahorja je pozitivna novica za slovensko gospodarstvo, če se z njo odpira pot do nove vlade, ki bo aktivno izvajala reforme, se strinjata ekonomista Janez Šušteršič in Sašo Polanec.

Izglasovana nezaupnica je dobra stvar, ker omogoča, da pridemo do vlade, ki bo imela večjo podporo ljudi in bo lažje sprejemala potrebne ukrepe, je za STA dejal Janez Šušteršič s koprske fakultete za menedžment. "Pot do takšne vlade so po moje lahko samo volitve; izvoliti neko vlado samo za eno leto verjetno nima smisla," je menil ekonomist, saj so kratki mandati glede na izkušnje zelo neproduktivni.

Da bi nezaupnica vplivala na bonitetno oceno države, pa Šušteršič ne verjame. "To je normalno v demokracijah, v vsaki državi kdaj kakšna vlada pade," je menil.

Podobno tudi ekonomist Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete pravi, da je nezaupnica pozitivna novica. "Pat položaj, ki je bil nekaj časa v političnem kontekstu, se bo lahko prekinil, morda se bodo lahko dajale nove pobude," izpostavlja. Sicer pa trenutne alternative Pahorjevi vladi, z Janezom Janšo na čelu, po njegovem mnenju ne prinašajo veliko optimizma.

Glede bonitetne ocene Slovenije pa je Polanec za STA dejal, da bo nezaupnica prej pripomogla k dvigu bonitetne ocene, če bodo mednarodne agencije ocenile, da je to dobro za reformne procese v državi. Institucije, ki oblikujejo ocene, niso orientirane na kratko obdobje, ampak gledajo na obdobje enega, dveh let. Zato kratkoročnega poslabšanja bonitete ekonomist ne pričakuje.

Slovenija, Politika
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...