Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Sedež Organizacije Združenih narodov, New York (foto: Wikimedia Commons)
Sedež Organizacije Združenih narodov, New York

Libija zavrača namestitev mednarodnih vojaških in mirovnih sil

Svet | 31.08.2011, 13:33 Petra Stopar

Libijski nacionalni prehodni svet, ki je začasno nasledil režim samodržca Moamerja Gadafija, se s pomočjo mednarodne javnosti pripravlja na vzpostavitev demokratične Libije. Varnostni svet Združenih narodov državam, ki imajo zamrznjeno libijsko premoženje, postopoma izdaja dovoljenja za sprostitev teh sredstev. Potrebna bodo za vzpostavitev strukture v novi državi. Vodstvo libijske prehodne vlade je pripravljeno sprejeti humanitarno pomoč, zavrača pa kakršnokoli namestitev mednarodnih vojaških ali mirovnih sil.

Dovoljenje Varnostnega sveta, da sprosti denarno premoženje, ki ga je zamrznila po sprejetju sankcij proti Libiji, je včeraj dobila Velika Britanija. Gre za 200 milijonov bankovcev v vrednosti slabih dveh milijard libijskih dinarjev, ki jih je natisnilo britansko podjetje. Po besedah zunanjega ministra Williama Haguea bodo sredstva pomagala pri soočanju z nujnimi humanitarnimi potrebami, spodbujanju zaupanja v bančni sektor, plačah javnih uslužbencev in omogočanju likvidnosti v gospodarstvu. Že minuli četrtek so libijska finančna sredstva sprostile ameriške banke, morajo pa jih še Nemčija in Francija.

Tako Varnostni svet kot libijska prehodna vlada soglašata, da Združeni narodi igrajo ključno vlogo pri nudenju pomoči za okrevanje države, je v New Yorku povedal svetovalec OZN-a Ian Martin: „V Tripolis in drugod želimo poslati humanitarne delavce, eden od nujnih korakov je preprečiti krizo v oskrbi z vodo, na kar je opozoril že generalni sekretar Ban Ki Moon.“ Dodal je, da bo največji izziv OZN-a pomoč pri pripravi demokratičnih volitev.

Glede zagotavljanja stabilnosti na območju pa je povedal, da nacionalni prehodni svet odklanja kakršnokoli mednarodno vojaško pomoč ali namestitev mirovnih sil: „Iz pogovorov je jasno, da se hočejo Libijci izogniti vsaki namestitvi vojaških sil Združenih narodov ali drugih. Želijo pa si pomoč pri organiziranosti policije, ki bi vzpostavila nadzor nad varnostjo v državi in se skladno z demokratičnimi standardi postopoma oblikovala v varnostno silo.“ Kot je namreč za britanski BBC pojasnil predstavnik nacionalnega prehodnega sveta Ibrahim Dabbashi, je položaj v Libiji edinstven, saj ne gre za državljansko vojno ali spor med stranema, ampak za prizadevanja ljudi, ki se branijo pred diktaturo.

Trenutno si uporniki prizadevajo zavzeti še drugo utrdbo Gadafijevih sil - mesto Sirta. Privržencem režima so postavili ultimat, da imajo do sobote čas, da se predajo, toda predstavnik strmoglavljene Gadafijeve vlade je ultimat že zavrnil z besedami, da se noben časten narod ne bi ravnal po navodilih oboroženih tolp. Ob tem je ponovil Gadafijevo ponudbo, da pošljejo njegovega sina na pogajanja z uporniki in skupaj oblikujejo prehodno vlado, ob sklicevanju na ameriško tiskovno agencijo še poroča BBC.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...