Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Bela hiša; Washington (foto: Wikimedia Commons)
Bela hiša; Washington

Vzhod ZDA stresel močan potres

Svet | 23.08.2011, 22:23 Petra Stopar

Vzhodno obalo ZDA je nekaj pred 20. uro po srednjeevropskem času prizadel eden najmočnejših potresov v zadnjih desetletjih, ki je stresel tudi prostore Bele hiše v Washingtonu in povzročil precej panike med prebivalci New Yorka. Žarišče potresa z magnitudo 5,9 je bilo v kraju Mineral v zvezni državi Virginia, okoli 130 kilometrov jugozahodno od Washingtona. O poškodovanih ne poročajo.

Kot je takoj iz prestolnice poročala naša ameriška dopisnica Alenka Adamič Richardson, je to „eden najmočnejših potresov na vzhodni obali ZDA v zadnjem času“. Čutili so ga tako prebivalci Washingtona kot New Yorka, pa tudi vse do Toronta v Kanadi. O morebitnih poškodovanih in gmotni škodi za zdaj ne poročajo.

V Washingtonu so evakuirali več vladnih poslopij, med njimi Pentagon, State Department in Kapitol. Prebivalci prestolnice so sprva mislili, da gre za teroristični napad v času, ko se v ZDA pripravljajo na obeležitev desete obletnice terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Potres je po besedah enega od očividcev trajal več kot 40 sekund. Za več ur so bile prekinjene tudi telefonske zveze. V New Yorku je zaradi tresenja tal na ulice zbežalo na tisoče ljudi, več stavb so evakuirali, prekiniti pa so morali tudi več prireditev, med njimi tiskovno konferenco državnega tožilca Cyrusa Vancea o primeru Dominiquea Strauss-Kahna.

Tla so se zatresla tudi na otoškem letovišču Martha's Vineyard, kjer počitnice preživlja ameriški predsednik Barack Obama.

Ob strani lahko prisluhnete posnetku javljanja dopisnice Alenke Adamič Richardson.

Epicenter potresa je bil blizu mesta Richmond v zvezni državi Virginia, foto: Wikimedia
Epicenter potresa je bil blizu mesta Richmond v zvezni državi Virginia, foto: Wikimedia © Wikimedia Commons

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...